Vuoden Luontokuva 2013

Jukka-Pekka Tikkanen: Elävältä nielty

 
Vuoden Luontokuva 2013 -kilpailun voittaja on Jukka-Pekka Tikkanen Espoosta kuvallaan ”Elävältä nielty”.
 
Tuomaristo kiittää kuvaa käsittämättömän huikeaksi. Ensi silmäyksellä on vaikea käsittää, mitä kuvassa tapahtuu, kunnes oivaltaa, että siinä vaskitsa kohtaa loppunsa. ”Kaksi jalokivimäisen kaunista lajia kuvattuna aivan täydellisen kauniisti tapahtumassa, jota vain todella harva pääsee todistamaan, saati kuvaamaan. Tämä on luontokuvausta parhaimmillaan ja kuva tämän kilpailun kiistaton voittaja. Antaa katsojalle poikkeuksellisen vahvan katsomiselämyksen. Tällaisen kuvan edessä on turha saivarrella keskeissommitelmasta tai muusta pinnallisesta – kuva on niin vahva, että katsoessa menee kylmät väreet pitkin selkää”, tuomaristo perustelee valintaansa.
 
Tikkanen onnistui taltioimaan tilanteen käydessään tutulla kuvauspaikallaan katsomassa, olisivatko rantakäärmeet sammakkojahdissa. Kotiin suunnatessaan hän kohtasi uskomattoman näyn. "Kädet täristen laitoin kameraan pitkän putken ja tarkensin kohteeseen, ennen kuin huomasin, että käärme oli napannut vaskitsan, joka nyt yritti riuhtoa itsensä irti venkoillen edestakaisin. Yhtäkkiä lisko lopetti liikkumisen ja käärme alkoi niellä sitä. Silloin päätin ottaa riskin ja vaihdoin lähilinssin kameraan ja lähestyin käärmettä hitaasti samalla toivoen, ettei se häiriinny ja hylkää saalista. Metrin päästä menin makuulle ja aloin napsia kuvia laukun päältä. Viime senteillä vaskitsa avasi silmänsä vielä viimeisen kerran", kertoo Tikkanen kuvaustilanteesta.
 
Vuoden Luontokuva 2013 -sarjojen voittajat
Linnut-sarjan voitti Markus Varesvuo Helsingistä kuvallaan “Helmipöllön katse”.
Kasvit-sarjan voittaja on Juan Carlos Claros Cruz Helsingistä kuvallaan ”Uusi alku”.
Maisemat-sarjan voitti Markku Immonen Naantalista ”Linnavuorella” -kuvallaan.
Nisäkkäät-sarjan voiton vei Seppo Härmälä Luvialta ”Lynx lynx” -otoksellaan.
Muut eläimet -sarjan ja samalla koko Vuoden Luontokuva -kilpailun voittaja on Jukka-Pekka Tikkanen Espoosta kuvallaan ”Elävältä nielty”.
Taidetta luonnosta -sarjan voittaja on Jarmo Manninen Kangasniemeltä kuvallaan “Metso”.
Luonto ja ihminen -sarjan voiton sai Jari Kostet Helsingistä otoksellaan ”Telkkäpoikueen turma”.
Nuorten sarjan voittaja on Johannes Koivuluoma Pudasjärveltä kuvallaan ”Kurre Hirrellä”.
 
Sienikuvasta yleisön suosikki
Vuoden Luontokuva -kilpailun Yleisön suosikin äänestys päättyi 18.10. Tuhannet kävivät antamassa äänensä. Yleisön suosikiksi nousi Juan Carlos Claros Cruzin tuhkelosienikuva ”Uusi alku”.
 
Tuomarointi
Tänä vuonna kilpailuun osallistui ennätysmäärä kuvia: kaikkiaan 11 555 kuvaa yli tuhannelta kuvaajalta.
Kilpailun tuomarointi oli jälleen kaksivaiheinen. Esituomareina olivat Juha Kauppinen, Aarni Nummila, Elina Nuortie ja Robert Pekkarinen. Heidän valitseminaan jatkoon eli semifinaaliin nousi hieman yli kymmenen prosenttia kilpailuun osallistuneista kuvista.
Päätuomareina olivat Hannu Hautala, Harri Nurminen ja Pekka Punkari. He valitsivat semifinalistien joukosta 40 palkituksi tulevaa kuvaa: sarjavoittajat, sarjojen toisen sijan ja kunniamaininnan saajat sekä koko kilpailun voittajan.
Kilpailun suosituin sarja osallistuneiden kuvamäärien mukaan on edelleen Linnut, nyt 2215 kuvalla. Toiseksi suosituimpaan sarjaan Maisemat osallistui 2060 kuvaa ja kolmanneksi suosituimpaan Taidetta luonnosta -sarjaan 1878 kuvaa.
 
Kilpailu
Vuoden Luontokuvasta on kilpailtu vuodesta 1981 alkaen. Kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Kilpailun pääpalkinto on 5000 euroa. Muut sarjavoittajat saavat 750 euron rahapalkinnon ja yleisön suosikki tämän lisäksi 500 euron rahapalkinnon. Kunniamaininnalla palkitut kuvat pääsevät sarjavoittajien kanssa esille ympäri Suomea kiertävään Vuoden Luontokuvat -näyttelyyn.
 

 

2013 > Vuoden Luontokuva