Vuoden Luontokuva 2016 säännöt

Lataa kilpailukuvasi 15.12.2015–1.2.2016

 

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, nyt 36. kerran. Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto. Arvostelussa kiinnitetään huomiota myös ilmaisuun ja luovuuteen.

Vuoden Luontokuva 2016 -kilpailussa on kahdeksan yksittäiskuvien sarjaa, joista kustakin valitaan yksi sarjavoittaja. Näistä sarjavoittajista yksi palkitaan Vuoden Luontokuva 2016 -pääpalkinnolla. Kilpailussa palkitaan lisäksi 32 yksittäiskuvaa vähintään kunniamaininnalla. Nämä 40 palkittua kuvaa muodostavat vuoden ajan ympäri Suomea kiertävän Vuoden Luontokuvat 2016 -näyttelykokonaisuuden. Kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden yhteisarvo on noin 25 000 euroa.

 

Mahdollisuus ladata enemmän kilpailukuvia - voit rekisteröityä kahdesti

Kilpailussa on mahdollista yhdellä rekisteröitymisellä ladata 7 kuvaa/sarja, yhteensä kuitenkin enintään 25 kuvaa. Nyt sallimme mahdollisuuden rekisteröityä kahdesti, jolloin on halutessaan mahdollista ladata kaksi kertaa eli yhteensä enintään 14 kuvaa/sarja kuitenkin enintään 50 kuvaa.

Haluamme tällä järjestelyllä toteuttaa muutaman vuoden ajan esillä olleen toiveen useammasta kilpailukuvasta. Nykyisellä kilpailusivustolla emme asiaa voi muulla tavalla toteuttaa.

Rekisteröityminen tapahtuu ensimmäisellä kerralla normaalisti Etunimi Sukunimi. Jos haluat ladata enemmän kuvia niin toisessa rekisteröitymisessä käytä Etunimi1 Sukunimi. Järjestelmäteknisistä syistä toiseen kertaan rekisteröityminen vaati eri sähköpostiosoitteen (minkä tahansa toisen osoitteen, jota kuitenkin seuraat kilpailuaikana). Molemmat rekisteröitymiset maksavat saman verran. Ja molemmissa rekisteröitymisissä lataussivusto toimii luonnollisesti samalla tavalla. Kilpailumaksua maksettaessa on mainittava rekisteröitymisen yhteydessä saatu viitenumero ja molempia kilpailumaksuja ei voi maksaa samalla viitenumerolla.

 

Katso myös kohta ”Osallistumismaksut ja maksaminen”.

Ole tarkkana, että maksat oikealle tilille ja käytät oikeaa viitenumeroa.

Jäsenet! Huomioikaa, että kilpailumaksu ja jäsenmaksu maksetaan eri tileille.

 

Sarjat

Kilpailussa on seitsemän avointa sarjaa (vähintään 18 vuotta täyttäneet). Avoimiin sarjoihin (A-G) voi lähettää yhdellä rekisteröitymisellä seitsemän kuvaa/sarja, yhteensä kuitenkin enintään 25 kuvaa. Sallimme kaksi rekisteröitymistä yhdelle henkilölle. Samalla kuvalla tai sen rinnakkaisruudulla voi osallistua vain yhteen sarjaan. Yksi nuorten sarja (H) 7–17 vuotiaille. Luonnonvaraisiksi tulkitaan myös ihmisen vaikutuspiirissä olevat/olleet, mutta vapaasti kulkevat, kuten villiminkki tai poro. Koristekasveja ei tulkita luonnonvaraisiksi.

A: Kasvit ja sienet

Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia kasveja ja sieniä yms. tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

B: Linnut

Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia lintuja tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

C: Maisemat

Sarjaan voi osallistua maisemakuvilla, joissa pääosassa on suomalainen luonto.

D: Nisäkkäät

Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia nisäkkäitä tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.  

E: Muut eläimet

Sarjaan voi osallistua muihin sarjoihin kuulumattomilla suomalaisia luonnonvaraisia eläimiä, kuten hyönteisiä ja muita selkärangattomia, kaloja, sammakkoeläimiä ja matelijoita tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

F: Taidetta luonnosta

Arvostelussa kiinnitetään erityistä huomiota ilmaisuun, luovuuteen ja visuaalisuuteen. Sarjaan voi osallistua mitä tahansa suomalaista luontoaihetta esittävällä kuvalla.

G: Luonto ja ihminen

Sarjaan voi osallistua luontokuvilla, jotka ilmentävät suomalaisen luonnon ja ihmisen välistä suhdetta.

H: Nuoret, v. 1998–2008 syntyneet (enintään seitsemän kuvaa)

Sarjaan voi osallistua kaikilla suomalaista luontoa esittävillä kuvilla.

 

Vuoden Luontokuva 2016 -kilpailun palkinnot

 • Pääpalkinto 7 500 euroa.
 • Muut sarjavoittajat á 1000 euroa.
 • Vuoden Luontokuvat 2016 -näyttelykokonaisuuteen valitut kuvat palkitaan kunniakirjalla.
 • Kilpailussa voidaan jakaa myös muita palkintoja/erikoispalkintoja.
 • Kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden yhteisarvo on noin 25 000 euroa.

 

Osallistumisoikeus

 • Kilpailu on avoin kaikille asuinpaikasta ja kansalaisuudesta riippumatta.
 • Kilpailuun voi osallistua vain osallistujan itsensä Suomessa 1.1.2014–31.12.2015 kuvaamilla luontokuvilla.

E-sarjassa (Muut eläimet) on sallittua selkärangattomien pienimuotoinen siirtäminen (ei kuitenkaan purkkiin, akvaarioon, terraarioon tai muuhun liikkumista rajoittavaan tilaan).

G-sarjaa (Luonto- ja ihminen) lukuun ottamatta kuvissa esiintyvät luonnonvaraiset eläimet eivät saa olla vangittuja, eikä eläimiä saa ottaa kiinni ja siirtää kuvaustilannetta varten.

Kuvaajan on viimeistään originaalitiedostoja pyydettäessä kerrottava mahdollisesta vangitsemisesta G-sarjassa samoin kuin E-sarjassa mahdollisesta siirtämisestä (tuomaristo arvioi tapauskohtaisesti asian vaikutuksen kuvaan).

Kilpailijan tulee noudattaa Vuoden Luontokuva 2016 -kilpailun kaikkia sääntöjä. Kilpailija sitoutuu pitämään kilpailun tuloksen salassa viralliseen julkistamiseen saakka.

 

Osallistumismaksut ja maksaminen - viimeistään 2.2.2016

Osallistumismaksu sisältää osallistumisoikeuden kaikkiin seitsemään avoimeen sarjaan. Nuorten sarja on maksuton.

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenet:

 • Netissä lataamalla jäsenen osallistumismaksu on 15 euroa.
 • Yhdistyksen vuoden 2016 jäsenmaksu tulee olla maksettu 2.2.2016 mennessä. Vuonna 2016 liittyneiden jäsenmaksu tulee olla maksettu 29.2.2016 mennessä.

Jos et ole vielä jäsen, jäseneksi voit liittyä: www.luontokuva.org

Ei-jäsen:

 • Netissä lataamalla osallistumismaksu on 25 euroa.

Huom! Postitse lähetettäessä maksu jäseniltä on 30 euroa ja ei-jäseniltä 50 euroa.

 

 

Maksa viimeistään 2.2.2016 mennessä!

Osallistumismaksu Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kilpailutilille:

FI49 5282 0120 1305 03

 • Käytä viitenumerona rekisteröitymisen yhteydessä saamaasi viitekoodia.
 • Jos rekisteröidyt kahdesti maksa kummatkin maksut omalla viitenumerollaan
 • Jos et ole saanut viitekoodia (esim. postitse lähetettäessä tai häiriön vuoksi), älä kirjoita mitään viitekenttään vaan kirjoita viestikenttään: VLK 2016/osallistujan nimi ja asuinpaikkakunta.

 

SLV:n jäsen, maksa vuoden 2016 jäsenmaksu sen omalla viitenumerolla jäsenmaksutilille:

FI60 8000 1001 7646 62.

 

 

Kilpailukuvien säätömahdollisuudet

 • Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla tiedostoilla, myös diat ja negatiivit vain digitoituina.
 • Kuvaaja vastaa kilpailutiedostojen teknisestä toimivuudesta.
 • Kuva-alan muoto on vapaa ja kuva voi olla rajattu (pisimmäksi jäävä sivu 1920 pikseliin asti). Kuvan kääntäminen (esim. 90 °, peilikuvaksi tai ylösalaisin) on sallittua.
 • Tiedostosta voi tehdä myös mustavalkoisen tai sävytoonatun (esim. seepia) kilpailukuvan.
 • Kilpailuun ei voi osallistua fotomontaaseilla (C- ja F-sarjan poikkeukset jäljempänä), trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla.
 • Kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla, myös päällekkäisvalotukset ovat kiellettyjä (C- ja F-sarjan poikkeukset jäljempänä).  
 • Kameran yhdeksi tiedostoksi tuottama HDR (dynamiikan laajennus) on sallittu kaikissa sarjoissa. 
 • Kennon pölystä johtuvat jäljet saa poistaa. Sävy- ja valoisuussäädöt, kohinanpoisto, terävöitykset, lievät pehmennykset yms. ovat sallittuja. Nämä säädöt voi tehdä kohtuutta käyttäen myös kuvan osa-alueille, mutta osa-aluesäädöt eivät saa peittää/häivyttää näkymättömiin kuvan yksittäisiä elementtejä. Lopputuloksen tulee kohtuudella ilmentää nähtyä kuvaustilannetta tai sen tunnelmaa, eikä kuvaa saa muuttaa selkeästi totuuden vastaiseksi (esimerkiksi muuttamalla päivä yöksi, raa'an marjan väri kypsäksi tai sulkimen pysäyttämä liike epäteräväksi). Kuviin ei saa lisätä kehyksiä, vesileimaa, tekstiä, kuvaajan tai kuvan nimeä, logoa tms.
 • C-sarjassa (Maisemat) ja F-sarjassa (Taidetta luonnosta)
  • kuvat saavat muista sarjoista poiketen olla seuraavasti yhdistettyjä, kunhan latauksen tai osallistumislomakkeen yhteydessä asia on kuvakohtaisesti mainittu:
  • Panoraama, kuvat liitetään esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmalla toisiinsa laajemman jatkuvan kuva-alueen saamiseksi.
  • Dynamiikan laajennus (HDR), samasta kohteesta eri valotuksilla otetut kuvat yhdistetään kuvankäsittelyssä suuremman sävytoistoalueen saamiseksi.
  • Terävyysalueen laajennus (focus stacking), samasta kohteesta eri tarkennuksilla otetut kuvat yhdistetään kuvankäsittelyssä suuremman syväterävyyden aikaansaamiseksi.
  • Päällekkäisvalotus, joka tehdään kameralla (ei kuvankäsittelyohjelmassa).
 • Panoraama on sallittu myös G-sarjassa (Luonto ja ihminen)

Yhdistelmissä kaikkien kuvien tulee olla otettu 12 tunnin sisällä. Jos panoraamakuvassa on eläimiä, sama eläinyksilö ei saa toistua useampaan kertaan eivätkä muutkaan eläimet saa olla oleellisesti eri lailla kuin olivat yhtä aikaa. (Esimerkiksi sellainen yhdistelmä on kielletty, jossa maiseman toiseen laitaan ensin kuvataan jänis ja sitten kuvakokonaisuuteen yhdistetään toiseen laitaan myöhemmin ilmestynyt toinen jänis tai muu eläin).

 

Kilpailutiedoston koko ja nimeäminen

 • Kilpailukuvan koko: pienennä/tallenna kuva jpg-kuvaksi siten, että sen pisin sivu on 1920 pikseliä (leveys tai korkeus).
 • Tallenna kuva mahdollisimman hyvällä jpg-laadulla, kuitenkin enintään 5 megaiseksi. Kaikki normaalit väriprofiilit käyvät (kuten sRGB tai Adobe RGB).
 • Latausohjelma nimeää rekisteröintitietojen ja latauskenttään annettavien tietojen perusteella ladattavan kuvan automaattisesti kilpailutarkoitukseen (tiedostonimeä ei siis tarvitse itse muokata, se voi olla esimerkiksi alkuperäinen img12345.jpg).

Jos lähetät kuvatiedostot postitse, siinä tapauksessa kuitenkin nimeä kuvien tiedostot: Sarja.Kuvan nimi.Kuvaajan etunimi.Kuvaajan sukunimi, esimerkiksi: D.Ahma.Matti.Muttonen.

Kilpailun järjestäjä vaihtaa ennen tuomarointia kuvaajan nimen vain järjestäjien tiedossa olevaksi koodiksi sekä poistaa kuvan metatiedot, jotta kuvaaja ei ole tuomarointitilanteissa kuvatiedoista tunnistettavissa.

 

Originaalitiedosto

Kilpailuun ei lähetetä kilpailukuvien originaalitiedostoja, dioja eikä negatiiveja. Ne pyydetään erikseen kilpailun finalistikuvista, ja voidaan pyytää muista painokäyttöön tarvittavista kuvista. Kilpailijan tulee toimittaa kameran tuottama originaali kolmen (3) viikon kuluessa toimituspyynnön lähettämisestä.

Originaalitiedostolla tarkoitetaan alkuperäistä kameran tuottamaa muokkaamatonta tiedostoa kuten raw, dng, jpg, CR2, NEF jne.  (Esimerkiksi sellainen tiedosto, joka on käännetty dng-muotoon jostain muusta muodosta muistikortilta kopioitaessa, ei ole sallittu originaali vaan tarvitaan kameran oma tiedosto).

Originaalista rajatun kuvan pitkän sivun tulee olla, kilpailutiedoston mukaisella rajauksella ilman suurentamista (interpolointia), vähintään 1920 pikseliä. Alkuperäistä kuvaa saa siis rajata vain sen verran, että tämä sääntö täyttyy. Säännöllä varmistetaan muun muassa, että kuvan pikselimäärä riittää painotarkoituksiin.

 

Julkistaminen ja julkaisukorvaukset

Kilpailun tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -tapahtumassa syksyllä 2016.

 • Kaikki palkitut kuvat julkaistaan Vuoden Luontokuvat 2016 -kirjassa. Lisäksi kirjassa julkaistaan myös kilpailun muuta parhaimmistoa kuvaajan suostumuksella. (Kuvaaja voi antaa jo rekisteröinnin yhteydessä yleissuostumuksen kuviensa käyttöön).
 • Kirjassa julkaistavista kuvista maksetaan kuvaajalle kaikkia painoksia ja laitoksia koskeva kertakorvaus (kansi 100 euroa, palkitut kuvat 80 euroa/kuva, muut kuvat 60 euroa/kuva). Lisäksi jokainen kuvansa kirjaan saanut, saa yhden Vuoden Luontokuvat 2016 -kirjan.
 • Kilpailukuvia voidaan julkaista kuvaajan suostumuksella mahdollisessa Luontokuvat 2017 -kalenterissa (korvaus 80 euroa/kuva + kalenteri).

 

Kuvien tuomarointi

Kilpailun tuomaristo julkistetaan 31.5.2016 mennessä osoitteessa: www.vuodenluontokuva.fi.

 • Tuomariston päätöksistä ei voi valittaa.
 • Kilpailun järjestäjä voi hylätä kilpailijan, joka on toiminut näiden sääntöjen vastaisesti (esim. laiminlyönyt osallistumismaksun).
 • Originaalit tarkistaa ensin kilpailun järjestäjän nimeämä toimikunta. Lopullisen päätöksen kuvan hylkäämisestä kilpailusääntöjen vastaisena tekee tuomaristo, joka täten kantaa vastuun sääntöjen noudattamisesta. Toimikunnan sääntöjen vastaiseksi epäilemän kuvan hyväksyminen kilpailuun mukaan edellyttää tuomariston yksimielistä päätöstä.

 

Kuvaajan vastuu ja kilpailurajoitukset

 1. Kuvaajalla tulee olla täydet oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen. Kuvaaja vastaa, että kuvassa näkyvät tunnistettavissa olevat henkilöt ovat antaneet suostumuksensa kuvan julkaisemiseen, jos kuva on otettu muualla kuin julkisella paikalla.
 2. Kuvat tai niiden samassa kuvaustilanteessa syntyneet rinnakkaisruudut eivät saa olla aikaisemmin muissa koti- tai ulkomaisissa kilpailuissa palkittuja lukuun ottamatta kerhojen/yhteisöjen pienimuotoisia sisäisiä kilpailuja, jotka on pidetty ennen Vuoden Luontokuva -kilpailun viimeistä jättöpäivää.
 3. Kilpailukuvilla ja rinnakkaisruuduilla ei saa samanaikaisesti osallistua muihin suomalaisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan yleisölle ennen 31.10.2016. Poikkeuksena Fotofinlandia kilpailu. Jos kuvasi etenee finalistiksi Fotofinlandia-kilpailussa, on kuva tai sen rinnakkaisruutu vedettävä pois Vuoden Luontokuva -kilpailusta. Kansainvälisiin ulkomaisiin kilpailuihin voi samanaikaisesti osallistua, mutta jos kuvaaja saa tiedon menestymisestä ennen Vuoden Luontokuva -kilpailun viimeistä jättöpäivää (1.2.2016), kuvalla tai sen rinnakkaisruudulla ei saa osallistua Vuoden Luontokuva -kilpailuun (jo ladattu/lähetetty kuva on poistettava).
 4. Kilpailun järjestäjä voi sulkea ilmeisen vilpin tehneen kilpailijan pois kilpailusta määräajaksi.

 

Järjestäjän vastuu ja oikeudet

Kilpailun järjestäjä sitoutuu käsittelemään kilpailuun toimitettuja tiedostoja ja tallenteita huolellisesti, mutta ei vastaa esim. postin tai järjestäjän käyttämän kolmannen osapuolen aiheuttamista vaurioista. Kilpailuun toimitettuja CD/DVD-levyjä/muistitikkuja ei palauteta vaan hävitetään asianmukaisesti. Järjestäjällä on oikeus tallentaa kuvat kilpailun tuomarointia ja sääntöjen mukaisia käyttötarkoituksia varten.

Palkitut kuvat:

Kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää palkittuja kuvia (40) veloituksetta suomalaista luonnonkuvausta edistävissä tarkoituksissa, kuten Vuoden Luontokuvat -näyttelyissä, Luontokuva-lehdessä ja kuvaesitysohjelmissa sekä Vuoden Luontokuvat -kirjan ja kilpailun markkinoinnissa.

Järjestäjällä on oikeus luovuttaa palkittuja kuvia tai niistä tehtyjä näyttelyitä tai kuvaesitysohjelmia Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n yhteistyökumppaneille tai kilpailun sponsoreille kilpailun esittelyä edistävään tarkoitukseen.

Palkitsemattomat kuvat:

Järjestäjä voi käyttää palkitsemattomia kuvia vain kuvaajan suostumuksella. Kuvaaja voi antaa rekisteröinnin yhteydessä yleissuostumuksen kuviensa käyttöön. Kuvaaja voi kuitenkin vielä kuvien latauksen/lähettämisen yhteydessä poistaa haluamiensa yksittäisten kuvien osalta suostumuksensa.  Kaikkia muita yleissuostumuksen piirissä olevia kuvia kilpailun järjestäjä saa korvauksetta käyttää Vuoden Luontokuva -multimediaohjelmissa, kilpailuun liittyvissä kuvaesityksissä yhdistyksen (SLV) Talvi- ja Syyspäivillä sekä Vuoden Luontokuva-tapahtumissa. Luontokuva-lehdessä julkaistuista palkitsemattomista kuvista maksetaan 40 euron korvaus.

Kilpailun järjestäjällä on oikeus käsitellä kuvaa esitys- ja ilmaisuyhteyden edellyttämällä tavalla sekä rajata kuva käytetyn formaatin mukaiseksi. Kuvaajan nimi ilmoitetaan mahdollisuuksien mukaan käytön yhteydessä. Kilpailukuvien käyttöä hallinnoi Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kokonaan omistama Kustannus Oy Luonnonkuvaaja.

 

Kilpailukuvien toimitus/osallistumislomake

Kaikkiin sarjoihin voi osallistua joko sähköisesti netissä tai postitse. Netitse kilpailukuvansa lataava kuvaaja hyväksyy ja sitoutuu noudattamaan kilpailun sääntöjä rekisteröintivaiheessa annettavalla sähköisellä vahvistuksella. Netitse lataava ei täytä erillistä osallistumislomaketta, vaan tarvittavat tiedot kirjataan latauksen yhteydessä.

Kuvien lataaminen netissä:

Lataussivusto:

Sähköinen lataussivusto sulkeutuu maanantaina 1.2.2016 klo 23.59.

Toimitus postitse CD/DVD:llä tai muistitikulla:

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry

Harjupolku 4 A 4, 05900 Hyvinkää

Postitse kilpailukuvansa lähettävän on liitettävä mukaan allekirjoitettuna osallistumislomake: VLK2016_Osallistumislomake_jos_postitse.rtf . Viimeinen postileiman päivä on maanantai 1.2.2016.

Lisätiedot

Sähköpostikyselyt: vlk@luontokuva.org

Puh. 045 672 3003 (järjestösihteeri, arkisin klo 10-14)

 

Tästä pääset rekisteröitymään ja lataamaan kuviasi:

>

 

2016 > Säännöt