Vuoden Luontokuva 2015 säännöt

Lataa kilpailukuvasi 16.12.2014 - 27.1.2015
 

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, nyt 35. kerran. Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto. Arvostelussa kiinnitetään huomiota myös ilmaisuun ja luovuuteen.

Vuoden Luontokuva 2015 -kilpailussa on kahdeksan yksittäiskuvien sarjaa, joista kustakin valitaan yksi sarjavoittaja. Näistä sarjavoittajista yksi palkitaan Vuoden Luontokuva 2015 -pääpalkinnolla. Kilpailussa palkitaan lisäksi 32 yksittäiskuvaa vähintään kunniamaininnalla. Nämä 40 palkittua kuvaa muodostavat vuoden ajan ympäri Suomea kiertävän Vuoden Luontokuvat 2015 -näyttelykokonaisuuden. Kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden yhteisarvo on noin 25 000 euroa.
 

Sarjat

Seitsemän avointa sarjaa (A-G): kilpailun kuvausajan päättyessä (31.12.2014) vähintään 18 vuotta täyttäneet. Yksi nuorten sarja (H): kilpailun kuvausajan päättyessä (31.12.2014) 7-17 vuotiaat.

A: Kasvit ja sienet
Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia kasveja ja sieniä yms. tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

B: Linnut
Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia lintuja tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

C: Maisemat
Sarjaan voi osallistua maisemakuvilla, joissa pääosassa on suomalainen luonto.

D: Nisäkkäät
Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia nisäkkäitä tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.  

E: Muut eläimet
Sarjaan voi osallistua muihin sarjoihin kuulumattomilla suomalaisia luonnonvaraisia eläimiä, kuten hyönteisiä ja muita selkärangattomia, kaloja, sammakkoeläimiä ja matelijoita tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

F: Taidetta luonnosta
Arvostelussa kiinnitetään erityistä huomiota ilmaisuun, luovuuteen ja visuaalisuuteen. Sarjaan voi osallistua mitä tahansa suomalaista luontoaihetta esittävällä kuvalla.

G: Luonto ja ihminen
Sarjaan voi osallistua luontokuvilla, jotka ilmentävät suomalaisen luonnon ja ihmisen välistä suhdetta.

H: Nuoret, v.1997 - 2007 syntyneet
Sarjaan voi osallistua kaikilla suomalaista luontoa esittävillä kuvilla.

Luonnonvaraisiksi tulkitaan myös ihmisen vaikutuspiirissä olevat/olleet, mutta vapaasti kulkevat, kuten poro tai villiminkki.
 
Avoimiin sarjoihin voi lähettää seitsemän (7) kuvaa/sarja, yhteensä kuitenkin enintään 25 kuvaa.
Nuori voi osallistua omaan sarjaansa enintään seitsemällä (7) kuvalla.
Samalla kuvalla tai sen rinnakkaisruudulla voi osallistua vain yhteen sarjaan.

 

Vuoden Luontokuva 2015 -kilpailun palkinnot

¤ Pääpalkinto 7 500 euroa.
¤ Muut sarjavoittajat á 1000 euroa.
¤ Vuoden Luontokuvat 2015 -näyttelykokonaisuuteen valitut kuvat palkitaan kunniakirjalla.
¤ Kilpailussa voidaan jakaa myös muita palkintoja/erikoispalkintoja.


Osallistumisoikeus

¤ Kilpailu on avoin kaikille asuinpaikasta ja kansalaisuudesta riippumatta.
¤ Kilpailuun voi osallistua vain osallistujan itsensä Suomessa 1.1.2013 - 31.12.2014 kuvaamilla luontokuvilla.

¤ Linnut (B)-, Nisäkkäät (D)- ja Muut eläimet (E) -sarjojen kuvissa esiintyvät luonnonvaraiset eläimet eivät saa olla vangittuja, eikä eläimiä saa ottaa kiinni ja siirtää kuvaustilannetta varten. Muissakin sarjoissa kuvaajan on viimeistään originaalitiedostoja pyydettäessä kerrottava mahdollisesta vangitsemisesta /siirtämisestä (tuomaristo arvioi tapauskohtaisesti asian vaikutuksen kuvaan).

Kilpailijan tulee noudattaa Vuoden Luontokuva 2015 -kilpailun kaikkia sääntöjä. Kilpailija sitoutuu pitämään kilpailun tuloksen salassa viralliseen julkistamiseen saakka.


Osallistumismaksut

Osallistumismaksu sisältää osallistumisoikeuden kaikkiin seitsemään avoimeen sarjaan.
Nuorten sarja on sekä netitse että postitse maksuton.

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenet:
Jos et ole vielä jäsen, jäseneksi voit liittyä: http://www.sivukoti.com/luontokuva/index.php?sivu=10490

Netissä lataamalla jäsenen osallistumismaksu on 15 euroa, postitse lähetettäessä 25 euroa. Osallistumismaksu on maksettava viimeistään 30.1.2015.
Yhdistyksen vuoden 2015 jäsenmaksu tulee olla maksettu 30.1.2015 mennessä. Vuonna 2015 liittyneiden jäsenmaksu tulee olla maksettu 27.2.2015 mennessä.

Ei-jäsen:
Netissä lataamalla osallistumismaksu on 25 euroa, postitse lähetettäessä 40 euroa. Osallistumismaksu on maksettava viimeistään 30.1.2015.

 
Kilpailukuvien säätömahdollisuudet

¤ Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla tiedostoilla, myös diat ja negatiivit vain digitoituina.
¤ Kuvaaja vastaa kilpailutiedostojen teknisestä toimivuudesta.
¤ Kuva-alan muoto on vapaa ja kuva voi olla rajattu (pisimmäksi jäävä sivu 1920 pikseliin asti).
¤ Tiedostosta voi tehdä myös mustavalkoisen tai sävytoonatun (esim. seepia) kilpailukuvan.
¤ Kilpailuun ei voi osallistua fotomontaaseilla (C- ja F-sarjan poikkeukset jäljempänä), trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla.
¤ Kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla, myös päällekkäisvalotukset ovat kiellettyjä (C- ja F-sarjan poikkeukset jäljempänä).  
¤ Kameran yhdeksi tiedostoksi tuottama HDR (dynamiikan laajennus) on sallittu kaikissa sarjoissa. 

¤ Kennon pölystä johtuvat jäljet saa poistaa. Sävy- ja valoisuussäädöt, kohinanpoisto, terävöitykset, lievät pehmennykset yms. ovat sallittuja. Nämä säädöt voi tehdä kohtuutta käyttäen myös kuvan osa-alueille, mutta osa-aluesäädöt eivät saa peittää/häivyttää näkymättömiin kuvan yksittäisiä elementtejä. Lopputuloksen tulee kohtuudella ilmentää nähtyä kuvaustilannetta tai sen tunnelmaa, eikä kuvaa saa muuttaa selkeästi totuuden vastaiseksi (esimerkiksi muuttamalla päivä yöksi, raa'an marjan väri kypsäksi tai sulkimen pysäyttämä liike epäteräväksi). Kuviin ei saa lisätä kehyksiä, vesileimaa tms.
 
¤ C-sarjassa (Maisemat) ja F-sarjassa (Taidetta luonnosta) kuvat saavat muista sarjoista poiketen olla seuraavasti yhdistettyjä, kunhan latauksen tai osallistumislomakkeen yhteydessä asia on kuvakohtaisesti mainittu.

-  Panoraama, kuvat liitetään esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmalla toisiinsa laajemman jatkuvan kuva-alueen saamiseksi.

-  Dynamiikan laajennus (HDR), samasta kohteesta eri valotuksilla otetut kuvat yhdistetään kuvankäsittelyssä suuremman sävytoistoalueen saamiseksi.

-  Terävyysalueen laajennus (focus stacking), samasta kohteesta eri tarkennuksilla otetut kuvat yhdistetään kuvankäsittelyssä suuremman syväterävyyden aikaansaamiseksi.

-  Päällekkäisvalotus, joka tehdään kameralla (ei kuvankäsittelyohjelmassa)

Yhdistelmissä kaikkien kuvien tulee olla otettu 12 tunnin sisällä. Jos panoraamakuvassa on eläimiä, sama eläinyksilö ei saa toistua useampaan kertaan eivätkä muutkaan eläimet saa olla oleellisesti eri lailla kuin olivat yhtä aikaa. (Esimerkiksi sellainen yhdistelmä on kielletty, jossa maiseman toiseen laitaan ensin kuvataan jänis ja sitten kuvakokonaisuuteen yhdistetään toiseen laitaan myöhemmin ilmestynyt toinen jänis tai muu eläin).

 

Kilpailutiedoston koko ja nimeäminen

¤ Kilpailukuvan koko: pienennä/tallenna kuva jpg-kuvaksi siten, että sen pisin sivu on 1920 pikseliä (leveys tai korkeus).

¤ Tallenna kuva mahdollisimman hyvällä jpg-laadulla, kuitenkin enintään 5 megaiseksi. Kaikki normaalit väriprofiilit käyvät (kuten sRGB tai Adobe RGB).

¤ Latausohjelma nimeää rekisteröintitietojen ja latauskenttään annettavien tietojen perusteella ladattavan kuvan automaattisesti kilpailutarkoitukseen (tiedostonimeä ei siis tarvitse itse muokata, se voi olla esimerkiksi alkuperäinen img12345.jpg).

Jos lähetät kuvatiedostot postitse, siinä tapauksessa kuitenkin nimeä kuvien tiedostot: Sarja.Kuvan nimi.Kuvaajan etunimi.Kuvaajan sukunimi, esimerkiksi: D.Ahma.Matti.Muttonen.
 
Kilpailun järjestäjä vaihtaa ennen tuomarointia kuvaajan nimen vain järjestäjien tiedossa olevaksi koodiksi sekä poistaa kuvan metatiedot, jotta kuvaaja ei ole tuomarointitilanteissa kuvatiedoista tunnistettavissa.
 

Originaalitiedosto

Kilpailuun ei lähetetä kilpailukuvien originaalitiedostoja, dioja eikä negatiiveja. Ne pyydetään erikseen kilpailun finalistikuvista, ja voidaan pyytää muista painokäyttöön tarvittavista kuvista. Kilpailijan tulee toimittaa kameran tuottama originaali kolmen (3) viikon kuluessa toimituspyynnön lähettämisestä.
Originaalitiedostolla tarkoitetaan alkuperäistä kameran tuottamaa muokkaamatonta tiedostoa kuten raw, dng, jpg, CR2, NEF jne.  (Esimerkiksi sellainen tiedosto, joka on käännetty dng-muotoon jostain muusta muodosta muistikortilta kopioitaessa, ei ole sallittu originaali vaan tarvitaan kameran oma tiedosto).

Originaalista rajatun kuvan pitkän sivun tulee olla, kilpailutiedoston mukaisella rajauksella ilman suurentamista (interpolointia), vähintään 1920 pikseliä. Alkuperäistä kuvaa saa siis rajata vain sen verran, että tämä sääntö täyttyy. Säännöllä varmistetaan muun muassa, että kuvan pikselimäärä riittää painotarkoituksiin.
 

Julkistaminen ja julkaisukorvaukset

¤ Kilpailun tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -tapahtumassa syksyllä 2015.

¤ Kaikki palkitut kuvat julkaistaan Vuoden Luontokuvat 2015 -kirjassa. Lisäksi kirjassa julkaistaan myös kilpailun muuta parhaimmistoa kuvaajan suostumuksella (kuvaaja voi antaa jo rekisteröinnin yhteydessä yleissuostumuksen kuviensa käyttöön).

Kirjassa julkaistavista kuvista maksetaan kuvaajalle kaikkia painoksia ja laitoksia koskeva kertakorvaus (palkitut kuvat 80 euroa/kuva, muut kuvat 60 euroa/kuva). Lisäksi jokainen kuvansa kirjaan saanut, saa yhden Vuoden Luontokuvat 2015 -kirjan.

¤ Kilpailukuvia voidaan julkaista kuvaajan suostumuksella mahdollisessa Luontokuvat 2016-kalenterissa (korvaus 80 euroa/kuva + kalenteri).


Kuvien tuomarointi

¤ Kilpailun tuomaristo julkistetaan 31.5.2015 mennessä osoitteessa: www.vuodenluontokuva.fi.
¤ Tuomariston päätöksistä ei voi valittaa.
¤ Kilpailun järjestäjä voi hylätä kilpailusääntöjen vastaisen kuvan - tai kilpailijan, joka on toiminut näiden sääntöjen vastaisesti.


Kuvaajan vastuu ja kilpailurajoitukset

¤ Kuvaajalla tulee olla täydet oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen. Kuvaaja vastaa, että kuvassa näkyvät tunnistettavissa olevat henkilöt ovat antaneet suostumuksensa kuvan julkaisemiseen, jos kuva on otettu muualla kuin julkisella paikalla.

¤ Kuvat tai niiden samassa kuvaustilanteessa syntyneet rinnakkaisruudut eivät saa olla aikaisemmin muissa koti- tai ulkomaisissa kilpailuissa palkittuja lukuun ottamatta kerhojen/yhteisöjen pienimuotoisia sisäisiä kilpailuja, jotka pidetty ennen Vuoden Luontokuva -kilpailun viimeistä jättöpäivää.

¤ Kilpailukuvilla ja rinnakkaisruuduilla ei saa samanaikaisesti osallistua muihin suomalaisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan yleisölle ennen 31.10.2015.  Kansainvälisiin ulkomaisiin kilpailuihin voi samanaikaisesti osallistua, mutta jos kuvaaja saa tiedon menestymisestä ennen Vuoden Luontokuva -kilpailun viimeistä jättöpäivää (27.1.2015), kuvalla tai sen rinnakkaisruudulla ei saa osallistua Vuoden Luontokuva -kilpailuun (jo ladattu/lähetetty kuva on poistettava).

¤ Kilpailun järjestäjä voi sulkea ilmeisen vilpin tehneen kilpailijan pois kilpailusta määräajaksi.
 

Järjestäjän vastuu ja oikeudet

Kilpailun järjestäjä sitoutuu käsittelemään kilpailuun toimitettuja tiedostoja ja tallenteita huolellisesti, mutta ei vastaa esim. postin tai järjestäjän käyttämän kolmannen osapuolen aiheuttamista vaurioista. Kilpailuun toimitettuja CD/DVD-levyjä/muistitikkuja ei palauteta vaan hävitetään asianmukaisesti. Järjestäjällä on oikeus tallentaa kuvat kilpailun tuomarointia ja sääntöjen mukaisia käyttötarkoituksia varten.

Palkitut kuvat:
Kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää palkittuja kuvia (40) veloituksetta suomalaista luonnonkuvausta edistävissä tarkoituksissa, kuten Vuoden Luontokuvat -näyttelyissä, Luontokuva-lehdessä ja kuvaesitysohjelmissa sekä Vuoden Luontokuvat -kirjan ja kilpailun markkinoinnissa.

Järjestäjällä on oikeus luovuttaa palkittuja kuvia tai niistä tehtyjä näyttelyitä tai kuvaesitysohjelmia Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n yhteistyökumppaneille tai kilpailun sponsoreille kilpailun esittelyä edistävään tarkoitukseen.

Palkitsemattomat kuvat:
Järjestäjä voi käyttää palkitsemattomia kuvia vain kuvaajan suostumuksella. Kuvaaja voi antaa rekisteröinnin yhteydessä yleissuostumuksen kuviensa käyttöön. Kuvaaja voi kuitenkin vielä kuvien latauksen/lähettämisen yhteydessä poistaa haluamiensa yksittäisten kuvien osalta suostumuksensa.  Kaikkia muita yleissuostumuksen piirissä olevia kuvia kilpailun järjestäjä saa korvauksetta käyttää Vuoden Luontokuva -multimediaohjelmissa, kilpailuun liittyvissä kuvaesityksissä yhdistyksen (SLV) Talvi- ja Syyspäivillä sekä Vuoden Luontokuva-tapahtumissa. Luontokuva-lehdessä julkaistuista palkitsemattomista kuvista maksetaan 40 euron korvaus.
 
Kilpailun järjestäjällä on oikeus käsitellä kuvaa esitys- ja ilmaisuyhteyden edellyttämällä tavalla sekä rajata kuva käytetyn formaatin mukaiseksi. Kuvaajan nimi ilmoitetaan mahdollisuuksien mukaan käytön yhteydessä. Kilpailukuvien käyttöä hallinnoi Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kokonaan omistama Kustannus Oy Luonnonkuvaaja.
 

Kilpailukuvien toimitus/osallistumislomake

Kaikkiin sarjoihin voi osallistua joko sähköisesti netissä tai postitse. Netitse kilpailukuvansa lataava kuvaaja hyväksyy ja sitoutuu noudattamaan kilpailun sääntöjä rekisteröintivaiheessa annettavalla sähköisellä vahvistuksella. Netitse lataava ei täytä erillistä osallistumislomaketta, vaan tarvittavat tiedot kirjataan latauksen yhteydessä.
Postitse kilpailukuvansa lähettävän on liitettävä mukaan allekirjoitettuna osallistumislomake: VLK2015_Osallistumislomake_jos_postitse.rtf 

 

Maksaminen

Maksa osallistumismaksu 30.1.2015 mennessä Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kilpailutilille: 
FI49 5282 0120 1305 03

Osallistumismaksu netitse ladattaessa: SLV:n jäsenet 15 euroa, ei-jäsenet 25 euroa.
Osallistumismaksu postitse lähetettäessä: SLV:n jäsenet 25 euroa, ei-jäsenet 40 euroa.
Nuorten sarjassa ei osallistumismaksua.

¤ Käytä viitenumerona rekisteröitymisen yhteydessä saamaasi viitekoodia
¤ Jos et ole saanut viitekoodia (esim. postitse lähetettäessä tai häiriön vuoksi), älä kirjoita mitään viitekenttään vaan kirjoita viestikenttään: VLK 2015/osallistujan nimi ja asuinpaikkakunta
 
SLV:n jäsen, muista maksaa ajallaan myös v.2015 jäsenmaksu sen laskun omalla viitenumerolla.

Kuvien lataaminen netissä:

Lataussivusto:
Sähköinen lataussivusto sulkeutuu tiistaina 27.1.2015 klo 23.59.

Toimitus postitse CD/DVD:llä tai muistitikulla:

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry
Harjupolku 4 A 4, 05900 Hyvinkää
Muista liittää osallistumislomake. Viimeinen postileiman päivä on tiistai 27.1.2015.
 

Lisätiedot

Sähköpostikyselyt: vlk @ luontokuva.org
Puh. 045 672 3003 (järjestösihteeri, arkisin klo 10-14)
 
Tästä pääset rekisteröitymään ja lataamaan kuviasi:

>
2015 > Säännöt