Vuoden Luontokuva 2004

Ilpo Aalto: - 34° C

 

Mikkeliläisen Ilpo Aallon huurteista jokimaisemaa esittävä panoraama on Vuoden luontokuva 2004. Suomen suurin luontokuvakilpailu järjestettiin jo 25. kerran, ja sen tulokset julkistettiin maanantai-iltana neljällä paikkakunnalla, Helsingissä, Tampereella, Mikkelissä ja Oulussa. Kilpailuun otti osaa 352 kuvaajaa, joista naisia oli reilu kymmenesosa. 
 
Ilpo Aalto, 46, on mainonnan suunnittelija ja yrittäjä. Hän on kuvannut luontoa vuodesta 1976, ja mieluisia kuvausaiheita ovat mm. maisema- ja lähikuvat. Aalto on tehnyt kaksi kirjaa, ja hänen kuviaan on julkaistu myös useissa muissa teoksissa. Ennen tämänvuotista täysosumaa Aalto oli jo saanut kunniamainintoja aiemmissa Vuoden luontokuva -kilpailuissa. Voittoisa kuva syntyi kirpeänä tammikuun pakkaspäivänä Mäntyharjun Kaivannonkoskella. 
 
Kilpailun tuomareina toimivat valokuvaaja Pekka Potka, toimittaja Veikko Neuvonen ja lintuharrastajanakin tunnettu näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius. He kommentoivat voittokuvaa näin: “Kuvaaja on saanut taltioitua filmille pakkaspäivän tunnelman erinomaisesti. Hienosti jaetulla kuva-alalla on upeat sävyt vedessä, lumessa ja huurteisissa puiden rungoissa sekä oksistoissa. Puissa kahteen paikkaan osuva auringon valo kruunaa hyvin sommitellun kokonaisuuden. Täydellinen, loistavasti toteutettu valokuva.”
 
Kilpailun historiassa on harvinaista, että maisemakuva nousee voittajaksi. Useimmiten Vuoden luontokuvaksi on valittu lintukuva tai muu teknisesti haastava eläinkuva. Tuomariston tämänvuotinen valinta osoittaa, että klassinen, huolellisesti sommiteltu valokuva pitää edelleen pintansa, vaikka digitaalikameroiden kehittyminen tuo nopeat tilannekuvat entistä useampien kuvaajien ulottuville.
 
Tänä vuonna yhdeksän finalistia esiteltiin tv Nelosella jo vuodenvaihteessa ja yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan internetissä. Yleisön suosikki oli Yleisen sarjan voittaja Harri Luojuksen Siili 1926 äänellä. Vuoden luontokuva jäi toiseksi 1567 äänellä. Kolmanneksi tuli Sommittelu ja muoto -sarjan voittanut Tuomo Pyykkösen Karvakarhunsammal 1261 äänellä. Kaikkiaan ääniä annettiin 8725.
 
Vuoden luontokuva -kilpailussa palkituista ja kunniamaininnan saaneista kuvista kootaan näyttely, joka kiertää vuoden aikana eri paikkakunnilla. Näyttely on nähtävillä ensimmäisen kerran 11.2. Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Helsingissä. 
 
AIEMMAT > 2004 > Vuoden Luontokuva