Vuoden Luontokuva 2003

Pertti Härkönen: Kaakkurin lento

 

Vuoden Luontokuva 2003 on Pertti Härkösen “Kaakkurin lento”. Maalauksellinen ja herkkä kuva syntyi viime kesänä kuvaajan kotikulmilla toista kuukautta kestäneen odottamisen jälkeen. Vuoden Luontokuva valittiin jo 24. kerran, ja se julkistettiin maanantaina 10.2. eri puolilla maata pidetyissä luontokuvailloissa.
 
Pertti Härkönen (s. 1950) on suomussalmelainen opettaja ja kokenut luontokuvaaja. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa susia, karhuja ja ahmoja käsittelevistä kuvistaan. Kaakkuria Härkönen on kuvannut yli 30 vuotta. Vuoden luontokuvasta tekee erikoisen sen maalauksellinen tunnelma, joka syntyy liike-epäterävyydestä. Härkönen on iloinen, että perinteisen luontokuvan arvostus on taas nousemassa.
 
“Olin jo pitkään odottanut, että luontokuva palaa takaisin juurilleen. Mielestäni luontokuvan manipuloinnista käytävä keskustelu on ollut täysin turhaa, olemme vain nakertaneet sillä omaa kivijalkaamme, luontokuvauksen uskottavuutta”, Härkönen sanoo. Härkösen kuva on ensimmäinen Vuoden Luontokuva, joka on otettu digitaalikameralla. Kuvaa ei ole kuitenkaan käsitelty eikä edes rajattu. Härkönen kertoo kannattavansa aitoa ja perinteistä luontokuvaa, joka on “ottamalla otettu” eikä tietokoneen ruudulla rakennettu.
 
Kilpailu kasvatti suosiotaan edellisvuodesta: 2065 kuvaa 364 kuvaajalta, joista naisia oli 38. Vuoden Luontokuvan lisäksi kilpailussa palkittiin seitsemän kuvaa, ja 23:lle jaettiin kunniamaininta. Kuvista kootaan näyttely, joka kiertää tämän ja ensi vuoden aikana eri puolilla Suomea. Lisäksi kuvista julkaistaan korkeatasoinen Finlandia – Vuoden Luontokuvat 2003 -kirja, jonka kustantaa Weilin+Göös.
 
AIEMMAT > 2003 > Vuoden Luontokuva