Vuoden Luontokuva 2005

Oikeaan aikaan ja valokuvaajan silmin

Alla olevista kuvista hahmottuu voittokuvan synty-ympäristö. Tavallisen harmaana päivänä paikka ei juuri säväytä, ja laajana miljöönä erilaiset rakenteet häiritsevät maisemaa. Kuvaajan on osattava löytää ja poimia kuvassa tarvittavat elementit, rajata epäolennainen pois ja toimia oikean hetken tullen ripeästi.

Oheiset kuvat toisaalta kuvastavat ympärillämme olevan luonnon mahdollisuuksia. Tarkkaavaiset kulkijat voivat tarttua hetkeen ja tallentaa uskomattomia tilanteita arkisessakin ympäristössämme.

 


Voittoisa ranta-alpi -kasvusto kolme viikkoa kuvan oton jälkeen

 


Tästä maisemasta Vanhakylä etsi kameran osoittaman kuvakulman

Valitulla kuvakulmalla hän häivytti näkymästä laiturirakenteet, kuvaamalla läheltä maan pintaa korosti etualan kivien massiivisuutta sekä nosti kasvit pääkohteeksi etualalle. Suuntaamalla kamera kohti ulappa hän antoi kuvalle lisää syvyyttä - johon vastaranta kuitenkin loi rajan.

 


Aluksi syntyi perinteisempiä rajauksia koko kasvustosta

Avaralla ja tuulisella paikalla kasvin versot ovat taipuneet toisistaan erilleen. Lähemmässä tarkastelussa näkee, että taipumisen jälkeen osa versoista on aloittanut korjausliikkeen ja kohottanut latvaansa vielä uudelleen ylöspäin - syksystä ja hidastuvista elintoiminnoista huolimatta. Dramaattinen valo yhdessä etualan ja ulapan takana olevan vastarannan kanssa luovat kuvaan voimakkaan syvyysvaikutelman.

 Lopulta löytyi kuvaajaa miellyttävä rajaus, jonka tuomaristo nosti koko kilpailun voittajaksi!

Voittokuva oli ensimmäinen kiinteäobjektiivisella digipokkarilla kuvattu Vuoden Luontokuva. Vanhakylän käyttämä kamera oli Canon Powershot A70 digipokkari.

Kuvan tekniset tiedot: 50 mm polttoväli, 1/400 s valotusaika, f 8,0 aukko, ASA 50 herkkyys.

Kuvausaika 25.9.2004 klo 10.38, lauantai.

 

AIEMMAT > 2005 > Vuoden Luontokuva > Vuoden Luontokuvan taustat