Finlandia-talo su 11.10.2009 klo 10.30-21.10

Luontokuvafestivaali on vuoden odotuksen jälkeen taasen Helsingissä! Koe saman päivän aikana retki etelänavalle, vuosikymmenen vauhdikkaimmat lintukuvat, miltä metsämme näyttävät tai mitä Torsti-kuutti puuhailee uppeluksissa Saimaan pinnan alla?

 


Luontokuvamessut & Näyttelyt 10:30 - 20:00

Sisäänpääsy: Luontokuvamessut-lippu, SLV jäsenkortti, Pressikortti, Festivaalilippu tai Gaalailtalippu

VALOKUVANÄYTTELYT

Tapahtumassa on nyt entistä kattavampi näyttelytarjonta. Varaa aikaa tutustumiseen!

VUODEN LUONTOKUVAT 2009 -näyttely
Kilpailun 9 sarjavoittajaa ja 21 kunniamaininnalla palkittua kuvaa. Kaikki kuvat ovat esillä jo klo 10:30, mutta voittaja julkistetaan vasta Gaalaillassa klo 19.45. Näyttely on ensikertaa esillä valotauluina, joissa on käytetty energiaa säästävää Led-tekniikkaa.

Luontokuvaajien omia valokuvanäyttelyitä:

Retrospektiivinen näyttely kunniatohtori, luontokuvaaja Hannu Hautalan tuotantoon
Lintukuva.fi -tiimi: Linnut vauhdissa
Fred Björksten: Lapin panoraamoja
Antti Sorva: Luontoretkiä ihmiseen
Jaakko Ruola ja Kari Westerholm: Saaristokuvia
Kari Olavi Pietilä: Valo voittaa kaamoksen
Helsingin Luontokamerat: Santahamina
Jorma Luhta: Tähtiyöt
Juha Taskinen: Saimaannorppa 

TUKIHUUTOKAUPPA SAIMAANNORPAN HYVÄKSI 

Huutokaupattavien teosten meklarointi messualueella klo 17.30.
Meklarina ministeri Pertti Salolainen.

Onko saimaannorpalla tulevaisuutta? Yhteisellä tahdolla voimme tehdä paljon tilanteen parantamiseksi. Suomen Luonnonvalokuvaajat ry järjestää yhteistyössä WWF Suomen kanssa huutokaupan, jonka tuotto menee lyhentämättömänä WWF:n saimaannorppatyön hyväksi. Huutokaupan kohteena on Juha Taskisen lahjoittamat ainutlaatuiset norppakuvat. Vedostuksen ja kehystyksen on lahjoittanut Color-Kolmio Oy. Taulujen myötä norppa kiittää Sinua tai yritystäsi tuesta vuosien ajan upeana tauluna. Teokset ovat esillä tapahtumassa - seuraa ilmoittelua huutokaupan avauksesta!

LUONTOKUVAUKSEN ESITTELYOSASTOT:

 

Benga Pöntinen ja Panssarivaunu
Luontokuva 3/2009 esitteli Pöntisen pöyrivällä "ampumatornilla" olevan koottavan piilokojun. Kojussa on lasikuituinen vedenpitävä ruuhi ja sen päällä elementeistä koottu kehys ja päällimmäisenä pyörivä tähystystorni ampumapaikkoineen - kameralle. Tule testaamaan koju itse ja kysymään parhaat kojuvinkit piilokojukuvaukseen konkarilta!

 

 

 

"NAAMIOI ITSESI JA KAMERA" - Luontokuvan kaupan piilokojunäyttely ja muut luontokuvaustarvikkeet - tule ja testaa!

DIGIKUVAUSVINKIT

Tietoiskujen jälkeen asiantuntijat vastaavat Sinun kysymyksiisi!

11:55-12:25 Petteri Järvinen: Digiarkistointi - Säilytä muistot ja tiedostot
13:30-13:55 Mika Karhulahti: Jiipekkiä vai rawia - RAW-työnkulku
14:00-14:25 Kari Poppis Suomela: Naparetkeilijän kuvausvarusteet ja ratkaisut
15:20-15:50 Jussi Murtosaari: Kuvaajan vuodenajat & tekniikka
16:50-17:15 Pekka Punkari: Digijärkkärikoulu

Tietoiskujen järjestelyissä mukana DOCENDO

 

KIRJATORI

Kohtaa syksyn uutuuskirjojen tekijät kirjatorilla!

11:50-12:05 Kari Poppis Suomela: Etelänapamanner - tuulinen haaste. Haastattelijana Rolle Hällström.
12:10-12:25 Raimo Sundelin: Raumanmeri. Haastattelijana Jaakko Ruola.
13:25-13:40 Ritva Kovalainen & Sanni Seppo: Metsänhoidollisia toimenpiteitä. Haastattelijana Mika Honkalinna.
13:45-14:00 Jorma Luhta: Tähtiyöt (Maahenki). Haastattelijana Jyrki Kallio-Koski.
14:05-14:20 Sami Karjalainen: Suomen heinäsirkat & hepokatit (Tammi). Haastattelijana Lisse Tarnanen.
15:15-15:30 Helsingin Luontokamerat (työryhmä): Santahamina. Haastattelijana Pekka Vainio.
15:35-15:50 Seppo Keränen: Hylkeet (Maahenki). Haastattelijana Petri Porkola.
16.05-16-20 Elina Nuortie: Kuohu. Haastattelijana Aarno Rautavaara.
16:30-16:45 Juha Taskinen: Paluu Saimaalle (WSOY). Haastattelijana Elina Nuortie.
16:45-17:00 Stefano Unterthiner: The night of the bear -teos julkistetaan Finlandia-talolla; The King´s Odyssey (Kuningaspingviinien
matkassa.) Haastattelijana Jari Peltomäki.
17:05-17:25 Lintukuva.fi -tiimi, Juvonen, Muukkonen, Peltomäki, Varesvuo: Linnut vauhdissa (Tammi). Haastattelijana Lasse j. Laine.
Haastattelijana Lauri Hänninen. 

Tutustu luontokuvateosten tekijöihin - saat ostamasi teokset taiteilijan omistuskirjoituksella!

Suomen laajin luontokuvakirjojen myyntinäyttely. Suuri määrä kansainvälisiä uutuuksia, mutta VAIN YKSITTÄISIÄ KAPPALEITA!
Kirjat vapaasti selattavissa - tule penkomaan heti aamulla, parhaat menevät päältä!

 

MESSUOSASTOILLA MAAMME MERKITTÄVIMMÄT ALAN TOIMIJAT

Maahantuojien osastoilla ovat kattavasti esillä luontokuvaajan kamerat ja tarvikkeet. Varaa riittävästi aikaa ja tule testaamaan syksyn uutuudet asiantuntijoiden opastuksella. Voit vertailla kätevästi eri valmistajien ratkaisuja ja Rajala Pro Shop tarjoaa mahdollisuuden myös kaupankäyntiin maksuttomalla kotiinkuljetuksella. Hyödynnä myös messutarjoukset!

 

 

 


 

Canon Oy, Color Kolmio Oy, Kamera-lehti, Luontokuva-lehti, Nikon Nordic,
Rajala Pro Shop, Epson, Focus Nordic, Sony Finland, Reaxon, Kuvalo Oy, Suomen Interfoto Oy, Olympia kaukomatkatoimisto, Decoprintit oy

Luontokuvauspalveluiden tarjoajat:
Articmedia
Martinselkosen Eräkeskus
Boreal Wildlife Centre

 

 

Festivaalipäivä 11:00 - 16:45

 

11:00 - 11:25

 

 

 

Kari Poppis Suomela:
Kuvaajana maapallon äärilaidoilla. Pohjoisnavalta etelänavalle.

Saavuttaessaan etelänavan jouluna 2008 naparetkeilijä, valokuvaaja Poppis Suomelasta tuli 12. ihminen maailmassa, joka on hiihtänyt ilman ulkopuolista tukea niin etelä- kuin pohjoisnavalle. Suomelalle seikkailu oli myös vaativa kuvausretki. Hän kehitteli innovatiivisia ratkaisuja kuvata äärimmäisissä oloissa ja kalustolla, joka olisi hiihdettävissä mukana. Finlandia-talolla tulokset julkistetaan ensi kertaa suurelle yleisölle. Tule näkemään etelämantereen autius ja ikuisen lumen kauneus sekä kuulemaan tuulen tuiverrus ja pakkasen pauke.

11:25 -11:50

 

 

Stefano Unterthiner: Kuningaspingviinien matkassa. Tulkkaus: Jari Peltomäki.

Pari vuotta sitten eläintieteen tohtoriksi kouluttautunut italialaiskuvaaja toteutti yhden haaveistaan ja vietti viisi kuukautta subantarktisella Crozetsaarilla. Hän lähti kuvaamaan albatrosseja, mutta pitkä kuvauskeikka synnyttikin visuaalisen elämyksen kuningaspingviinien maailmaan. Syyskuussa kuningaspingviinien tarina julkaistaan National Geographic -lehdessä.

11:50 - 12:30

Tauko  
12:30 - 12:55

Ritva Kovalainen & Sanni Seppo: Metsänhoidollisia toimenpiteitä -kuvakertomus

"Ilman metsää eksymme", kuvaavat uuden metsätutkielman tekijät suhdettaan metsää. Metsää on alettu mitata minuuteissa. On kolmen minuutin ja viiden minuutin metsiä, kolmenkymmenen minuutin hyvin vähän. Tehometsätalouden myötä olemme myös alkaneet nimetä paikkoja uudelleen: Petäjävaara Aurausvaaraksi, Kelokkoaho Taimikkoahoksi... Kuvaushankkeen myötä Kovalainen & Seppo avaavat silmät: miltä metsämme näyttävät? 

12:55 - 13:25

 

Jose B. Ruiz: Yötunnelmia Espanjassa.

Ruiz on Espanjan tunnetuimpia ja tuotteliaimpia luontokuvaajia. Hänen lähes kahdestakymmenstä julkaistusta teoksestaan kuvaajien keskuudessa tunnetuimpia on hanke, jonka myötä hän esitteli Espanjan luontokohteet yöllä kuvattuina. Esityksessään hän opastaa käyttämiään yökuvaustekniikoita. Esityksen toisessa osiossa nähdään multivisioesitys "100% Natural" -kunnianosoitus Espanjan luontokohteille. Samasta hankkeesta tehty valokuvanäyttely on kerännyt jo 2,5 miljoonaa katsojaa. Finlandia-talolla saatavana myös pieni erä 100% NATURAL -kuvateoksia.

13:25 - 14:30 Tauko  

14:30 - 14:45

Juha Taskinen: Torsti-kuutin sukellusseikkailut. Elokuva

Taskinen asetteli erikoisvarusteiset kamerat jääkairalla tehdyistä rei´istä jään alle ja suuntasi ne norppien kulkureiteille. Neljän vuoden aikana tehdyistä kuvauksista syntyi 12 minuutin elokuva norppien salatusta maailmasta. "Välillä emät kävivät tökkimässä kameroiden linsseihin viiksillään", sadan metrin päässä teltan suojissa tilanteita seuraillut kuvaaja muistelee.

14:45 - 15:15

 

Helsingin Luontokamerat: Santahamina - sotilassaaren luontoaarteet

Ryhmä pääkaupunkiseudun kokeneita luontokuvaajia tarttui yhteiseen projektiin Helsingin edustalla olevan sotilassaaren luontoihmeiden tallentamiseksi. 12 kuvaajaa vietti 1 200 päivää maastossa ja syyskuussa Maanpuolustuskorkeakoulu julkaisi kattavaa tietoa pursuavan kuvateoksen. Nyt tuhansista kuvista on koostettu virikkeellinen kuvaesitys.

15:15 - 16:00

Tauko

 

16:00 - 16:25

 

 

Esa Mälkönen: Lintukuvausta kotikulmilla

Vuoden Luontokuva -kilpailun voiton lisäksi Mälkönen on niittänyt lukuisia kansainvälisiä palkintoja luontokuvillaan. Rakkaimpana kohteena espoolaiskuvaajalle ovat kuitenkin linnut. Hän kuvaa lintuja kaukoretkien ohella säännöllisesti kotiseudulla ja kesämökin ympäristössä. Esitys tarjoaa myös hyviä vinkkejä lintukuvausharrastusta aloitteleville.

16:25 - 16:45

 

 


Stefano Unterthiner: Villieläimiä läheltä. Tulkkaus: Jari Peltomäki

Italiailaiskuvaaja vietti kaksi kesää Kainuussa teki kirjan Suomen karhuista. Unterthiner on tullut tunnetuksi eläimiä maisemassa esittävistä laajakulmakuvista. Sulawesinmakakeja kuvatessaan hän soluttautui kameroineen eläinten joukkoon - ja edisti sopeutumista muun muassa pidättäytymällä suihkussa käynnistä. Karhuja kuvatessaan hän joutui miettimään kuvausstrategiansa uudelleen. Italialainen näkemys Suomen karhuista julkistetaan myös kirjana Finlandia-talolla.


Vuoden Luontokuva 2009 -gaalailta 18:00 - 21:10

 

18:00 -19:10

I Näytös

 

 

Jorma Luhta: Tähtikuvaajana pohjoisen kesäyössä
Pohjois-Pohjanmaan suo- ja metsäerämaiden tulkitsijana tunnetuksi tullut Luhta on yksi tämän hetken seuratuimpia luontokuvaajia. Festivaalilla uutuuskirja Tähtiyöt näkee päivänvalon. Kuvaajan kerronta tuo kuvateokseen toisen ulottuvuuden:
"Alaspäin katsoessa kohtaan silkkaa pimeyttä, ylhäällä koko kimmeltävän kaikkeuden. Jossain ison pöllön litteä naama tuijottaa minua. Ajattelen hengitysilman suojaamaa maapalloa, jonka kotitähden varjon puolella pöllöt ja onnensa kadottanut mies puuhaavat omiaan."

Illan pääesityksessään Luhta luotaa talviyön synkistä hetkistä myös vielä kauemmaksi pohjoiseen. Viime vuosina hän on kiintynyt Lapin kesäöiden maagisiin tunnelmiin ja vie juhlayleisön vieraisille punakuirin avaraan maahan.

 

 

 

Vuoden Luontokuvat 2009 -multivisio
Ohjelma esittelee VLK 2009 -kilpailun voittajatyöt sekä monipuolisen katsauksen tällä kertaa palkitsematta jääneeseen, tuhansista kuvista valikoituun aineistoon.

Vuoden Luontokuva 2009 -kilpailun palkintojen jako


Vuoden Luontokuvat 2009 - Suomen luonnon vuodenkierto -kirjan julkistaminen (WSOY) 

19:10 - 20:10

Tauko
Vuoden Luontokuva 2009 -kuvaaja tavattavissa Kirjatorilla!
 
20:10 - 21:10 II Näytös  
 

Seppo Keränen: Itämeri nyt!

Hylkeet-kirja luo läpileikkauksen yli 30 vuotta Itämerellä päätoimisesti kuvanneen Seppo Keräsen kuvausvuosiin. Meri on aina ollut porilaisen kuvaajan toinen koti. Illan esitys on kuvallinen ajankohtaiskatsaus kotimeremme aarteisiin.

 

Lintukuva.fi -tiimi: Arto Juvonen, Tomi Muukkonen, Jari Peltomäki & Markus Varesvuo: Linnut vauhdissa.

Suomen tunnetuimmat lintukuvaajat yhdistivät voimansa ja tuottivat uudenlaisen ja rohkean kuvateoksen. Teos on klassikko jo syntyessään. Gaalaillassa julkistetaan samaa nimeä kantava multivisioesitys, jonka kuvavalinnat ovat suurelta osin kirjan ulkopuolelta.

 

 

Juha Taskinen: Jäätä rakastavat.
Solistina Katja Nykänen. Säestys Jorma Inkala, flyygeli.

Jo Vuoden Luontokuva 1985 -voitosta alkaen Juha Taskinen on tullut tunnetuksi saimaannorpan hovikuvaajana. Mitä norppavesille kuuluu tänään kuvaajan näkökulmasta katsottuna? Savolainen kerronta sukeltaa tuoreiden kuvien myötä syvälle norppien elämään, jota solisti Katja Nykäsen tulkinnat vielä tahdittavat.

 

  Juontajaja Veikko Neuvonen  


Liput & Hinnat

Vinkki: Klikkaa hintaa ja olet verkkokaupassa!
Jäsenhinnat edellyttävät kirjautumista. Ensikertalaiset voivat tilata jäsenhintaan heti
rekisteröitymisen jälkeen (valitse rekisteröintivaiheessa "SLV jäsen"). Uusien asiakkaiden jäsenyys tarkistetaan ennen toimitusta.
Jäsenet voivat ostaa lippuja jäsenhintaan myös ystävilleen!

Luontokuvamessut & -näyttelyt


10:30 - 20:00 Ei-jäsen
SLV jäsen


5 €
jäsenkortilla 0 €
Päiväohjelma & luontokuvamessut
 
10:30 - 16:45 (näyttelyt 20:00 saakka) Ei-jäsen
SLV jäsen
17 €
15 €
  Gaalaillan paikka  
Vuoden Luontokuva 2009 -gaalailta 17:00 - 21:10 Ei-jäsen
SLV jäsen
27 €
25€
Koko tapahtumapäivä 10:30 - 21:10 Ei-jäsen
SLV jäsen
35 €
37 €
Ryhmä- ja perhealennukset    
Ryhmälippu, Koko päivä
4 kpl paketti, Permanto I lk
10.30 - 21.10 Ei-jäsen
SLV jäsen
 
Perhelippu, Koko tapahtumapäivä
2 aik. + 2 alle 15 v., Parveke III lk
10.30 - 21.10 Ei-jäsen
SLV jäsen
 
  Messuosasto ja näyttelyt avoinna klo 20:00 saakka  

Liity jäseneksi

Jäsenetuihin kuuluu myös Luontokuva-lehti (6 nro/vuosi).
 
Lipunmyynti netissä:    
Lipunmyynti liikkeissä:
(ei jäsenalennusta,
Luontokauppa, Simonkatu 9 (Kamppi), HKI. Avoinna ma-pe 10-18, la 10-15.
 
 
ei koko päiväalennusta) Finlandia-talon Palvelupiste, Avoinna 7.30-17.00.  
 


Tavataan Finlandia-talolla! Kuva: Stefano Unterthiner, Sulawesin makaki.

 

Järjestäjä pidättää oikeuden ohjelmanmuutoksiin.
 

AIEMMAT > 2009 > Tapahtumat > Helsinki, Finlandia-talo 11.10.2009