Vuoden Luontokuva 2009

Kari Leo: Metsän emäntä

 

Vuoden Luontokuva palasi erämaahan. Kultaisessa valokeilassa laskeutuva kuukkeli nousi Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun voittajaksi. 
 
29. Vuoden Luontokuva -kilpailu heijasteli luontokuvauksen suosion kasvua. Kilpailuun osallistuneiden kuvaajien määrä kasvoi 46 prosenttia ja kuvamäärä 39 prosenttia. Voitosta tavoitteli nyt yli tuhat kuvaajaa runsaalla 9 000 kuvalla. Myös naiskuvaajien osuus kasvoi entisestään ja nyt joka neljäs osallistuja oli jo nainen. Ensimmäistä kertaa kilpailijat saattoivat ladata kuvaehdokkaansa suoraan internetissä ja enää vain joka kymmenes toimitti kilpailukuvansa CD:llä.
 
Palkittujen kuvien tuomarointi tuhansien tarjokkaiden joukosta tapahtui kaksivaiheisesti. Kilpailun esituomareiksi oli kutsuttu luontokuvaajat Tapio Heikkilä Helsingistä, Elina Nuortie Espoosta ja Markku Saiha Porista. Esikarsinnan tarkoituksena oli seuloa pois kuvat, joilla ei esituomareiden arvion mukaan ollut menestymisen edellytyksiä. Seulan läpäisi 628 kuvaa.  
 
Päätuomaristoon oli tänä vuonna kutsuttu neljä pitkän linjan luontokuvaajaa: Pekka Helo Kajaanista, Mika Honkalinna Kuusankoskelta, Eero Kemilä Vaalasta ja Stefano Unterthiener Italiasta. Heidän tehtävänään oli valita kustakin 9 sarjasta sarjavoittaja ja yhteensä 21 kunniamaininnalla palkittavaa teosta. Vuoden Luontokuva 2009 valittiin sarjavoittajien keskuudesta. 
 
Korpimetsän tunnelma 
 
Vuoden Luontokuvaksi 2009 tuomaristo valitsi yksimielisesti Kari Leon Virroilla ottaman kuvan Metsän emäntä. Synkässä pirkanmaalaisessa korpikuusikossa retkeilijän kahvitulille laskeutuva kuukkeli nousi voittajaksi erittäin kovatasoisesta Linnut-sarjasta. Suomen Luonnonvalokuvaajat ry luovutti voittajalle Finlandia-talon gaalaillassa 5 000 euron verovapaan pääpalkinnon. Yhteensä kilpailussa jaettiin yli 20 000 euron arvosta rahapalkintoja ja kuvien käyttökorvauksia.  
 
Metsän emäntä voitti myös Yleisön Suosikkikuva -äänestyksen, johon osallistui lähes 8 000 äänestäjää. 
 
Tuomariston arvio: 
 
Taigametsän tunnelma osuu heti ensisilmäyksellä suomalaiseen sielunmaisemaan.
Taitavasti hallittu vastavalo lankeaa ratkaisevalla hetkellä hämärään metsään ja paljastaa laskeutuvan kuukkelin siivet ja pyrstön kuin röntgenkuvassa.
Nuotiosta leijuva savu korostaa taustan korpikuusikon sadunomaisuutta.
Metsän emäntä on perinteistä eräkulttuuria korostava kuva, joka vie katsojan omien muistojensa pariin. 
 
Vuoden Luontokuva -tuotteissa voit tutustua syvällisemmin kilpailun palkittuihin teoksiin ja kuvien syntytarinoihin.
 
AIEMMAT > 2009 > Vuoden Luontokuva