Kilpailun viralliset säännöt

Vuoden Luontokuva 2011 -kilpailussa on yhdeksän yksittäiskuvien sarjaa, joista kustakin valitaan yksi sarjavoittaja. Näistä sarjavoittajista yksi palkitaan Vuoden Luontokuva 2011 -pääpalkinnolla. Kilpailussa palkitaan lisäksi enintään 31 yksittäiskuvaa kunniamaininnalla. Nämä enintään 40 palkittua kuvaa muodostavat vuoden ajan ympäri Suomea kiertävän Vuoden Luontokuvat 2011 -näyttelykokonaisuuden. Kilpailussa jaettavien palkintojen ja palkkioiden yhteisarvo on yli 20 000 €.

Lisäksi kilpailussa on kuvakokonaisuuksille erillinen Fotofinlandia-sarja. Sarjan kolme parasta kokonaisuutta nimetään yhdistyksen ehdokkaiksi Suomen Valokuvajärjestöjen Keskusliitto Finnfoto ry:n järjestämään Fotofinlandia 2011-kilpailuun. Lisäksi Fotofinlandia 2011-kilpailuun osallistuu yhdistyksen ehdokkaina toiset kolme kuvakokonaisuutta, jotka valittiin Vuoden Luontokuva 2010-kilpailun yhteydessä. Fotofinlandia 2011 pääpalkinto on 20 000 €. Palkintoa voi tavoitella vain Finnfoton jäsenjärjestöjen kilpailujen kautta.

Sarjat

-7 kaikille avointa sarjaa
-2 sarjaa nuorille
-1 Fotofinlandia -sarja Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenille

Kaikille avoimet sarjat

A: Kasvit
Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia kasveja ja sieniä tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

B: Linnut
Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia lintuja tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

C: Maisemat
Sarjaan voi osallistua maisemakuvilla, joissa pääosassa on suomalainen luonto.

D: Nisäkkäät
Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia nisäkkäitä tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

E: Muut eläimet
Sarjaan voi osallistua vain muihin sarjoihin kuulumattomia suomalaisia luonnonvaraisia eläimiä, kuten hyönteisiä ja muita selkärangattomia, kaloja, sammakkoeläimiä ja matelijoita tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

F: Sommittelu ja muoto
Arvostelussa kiinnitetään erityistä huomiota ilmaisuun, luovuuteen ja visuaalisuuteen. Sarjaan voi osallistua mitä tahansa suomalaista luontoaihetta esittävällä kuvalla.

G: Luonto ja ihminen
Sarjaan voi osallistua luontokuvilla, jotka ilmentävät suomalaisen luonnon ja ihmisen välistä suhdetta.

Nuorten sarjat

H: Nuoret, 1994 – 2003 syntyneet
Sarjaan voi osallistua kaikilla suomalaista luontoa esittävillä kuvilla.

I: Nuoret, 1991 – 1993 syntyneet
Sarjaan voi osallistua kaikilla suomalaista luontoa esittävillä kuvilla.

Jokaiseen yllämainittuun sarjaan voi osallistua enintään viidellä kuvalla, yhteensä kuitenkin enintään 21 kuvalla. Samalla kuvalla voi osallistua vain yhteen yllämainittuun sarjaan.

J. Fotofinlandia-sarja, vain Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenille.
Sarjaan voi osallistua vähintään 5 kuvan kuvakokonaisuudella. Sarjaan saa sisältyä myös muissa sarjoissa kilpailevia kuvia.
FOTOFINLANDIA 2011 -valokuvakilpailun säännöt: www.vuodenluontokuva.fi/fotofinlandia

Vuoden Luontokuva 2011 palkinnot – yli 10 000 € verovapaana

¤ Pääpalkinto 5 000 €
¤ Kaikille avointen sarjojen muut sarjavoittajat á 750 €.
¤ Nuorten sarjojen sarjavoittajat á 500 €.
¤ Yleisön Suosikkikuva -äänestyksen voittaja 500 €.
¤ Vuoden Luontokuvat 2011 -näyttelykokonaisuuteen valitut kuvat palkitaan kunniakirjalla.
¤ Kilpailussa voidaan jakaa myös muita palkintoja/erikoispalkintoja.

Osallistumismaksut

Kaikille avoimet sarjat:
Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n jäsenet: netin kautta lataamalla maksuton (0 €), postitse lähetettäessä 20 €. Vuoden 2011 jäsenmaksu tulee olla maksettu 28.2.2011 mennessä.
Vanhoille jäsenille jäsenmaksulomake postitetaan tammikuun aikana. Uudet jäsenet saavat jäsenmaksulomakkeen postitse helmikuun puoliväliin mennessä.

Ei-jäsen: 20 € (sisältää osallistumisoikeuden kaikkiin avoimiin 7 sarjaan). Osallistumismaksu tulee maksaa viimeistään kahden päivän sisällä kilpailun sulkeutumisesta eli 20.1.2011 mennessä

Nuorten sarjat:
Maksuton, 0 €

Fotofinlandia-sarja:
Osallistumisoikeus vain jäsenillä, osallistumismaksu on sekä netitse että postitse: 20 €
Osallistumismaksu tulee maksaa viimeistään kahden päivän sisällä kilpailun sulkeutumisesta eli 20.1.2011 mennessä.

¤ Jäseneksi voit liittyä: www.luontokuva.org/jasen

Osallistumisoikeus

Vuoden Luontokuva 2011-sarjat:
¤ Kilpailu on avoin kaikille asuinpaikasta ja kansallisuudesta riippumatta.
¤ Kilpailuun voi osallistua vain kuvaajan itsensä Suomessa 1.1.2009 – 31.12.2010 kuvaamilla luontokuvilla
¤ Kaikille avoimiin sarjoihin voi lähettää 5 kuvaa/sarja, yhteensä kuitenkin enintään 21 kuvaa.
¤ Nuori voi osallistua maksutta omaan sarjaansa enintään 5 kuvalla.

Fotofinlandia 2011-sarja:
Sarjaan voivat osallistua vain Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenet. Kuvaaja saa osallistua ottamillaan luontokuvilla Fotofinlandia-sarjaan muista sarjoista poiketen ilman maa- tai aikarajoituksia. Kuvat saavat olla myös aikaisemmin palkittuja, mutta ne eivät saa olla aikaisemmissa Fotofinlandia-kilpailuissa julkaistuja. Muutoin pätevät samat kuvankäsittely- yms. säännöt kuin yksittäiskuvien sarjoissa. Kuvakokonaisuuden tulee koostua vähintään 5 kuvasta. Kuvien lukumäärälle ei ole ylärajaa. Sarjaan voi osallistua yhdellä kuvakokonaisuudella.
FOTOFINLANDIA 2011 -valokuvakilpailun yleissäännöt: www.finnfoto.fi/fotofinlandia

Kilpailijan tulee noudattaa Vuoden Luontokuva 2011 -kilpailun kaikkia sääntöjä. Kilpailija sitoutuu pitämään kilpailun tuloksen salassa julkistamiseen saakka. Kilpailun järjestäjä voi hylätä kilpailusääntöjen vastaisen kuvan – tai kilpailijan, joka on toiminut näiden sääntöjen vastaisesti.

Kilpailukuvat

Osallistu tiedostoilla
¤ Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla tiedostoilla, myös diat ja negatiivit vain digitoituina.
¤ Kuva-alan muoto on vapaa ja kuva voi olla rajattu originaalin kokoa koskevin rajoituksin. Tiedostosta voidaan tehdä myös mustavalkoinen tai sävytoonattu (esim. seepia) kilpailukuva.
¤ Kilpailuun ei voi osallistua fotomontaaseilla, trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla.
¤ Kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla, myös päällekkäisvalotukset ovat kiellettyjä. Kennon pölystä johtuvat jäljet saa poistaa. Sävysäädöt, terävöitykset yms. ovat sallittuja. Nämä säädöt voi tehdä kohtuutta käyttäen myös kuvan osa-alueille, mutta osa-aluesäädöt eivät saa peittää näkymättömiin kuvan yksittäisiä elementtejä. Lopputuloksen tulee ilmentää nähtyä kuvaustilannetta eikä kuvaa saa muuttaa totuuden vastaiseksi (esimerkiksi muuttamalla päivä yöksi, raa’an marjan väri kypsäksi tai sulkimen pysäyttämä liike epäteräväksi). Kuviin ei saa lisätä kehyksiä.
¤ Kuvaaja vastaa tiedostojen teknisestä toimivuudesta.

Kilpailutiedoston koko ja nimeäminen

¤ Kilpailukuvan koko: pienennä/tallenna kuva siten, että sen pisin sivu on 1920 pikseliä (leveys tai korkeus)
¤ Tallenna kuva mahdollisimman hyvällä jpg-laadulla (kuitenkin enintään 5 megaiseksi)
¤ Latausohjelma nimeää rekisteröintitietojen ja latauskenttään annettavien tietojen perusteella ladattavan kuvan automaattisesti kilpailutarkoitukseen seuraavasti: Sarja.Kuvan numero.Kuvan nimi.Kuvaajan etunimi.Kuvaajan sukunimi. Jos lähetät kuvat postitse, nimeä kuvien tiedostot vastaavasti, esimerkiksi: D.2.Ahma.Matti.Muttonen.

Kilpailun järjestäjä vaihtaa ennen tuomarointia kuvaajan nimen vain järjestäjien tiedossa olevaksi koodiksi sekä poistaa kuvan metatiedot, jotta kuvaaja ei ole tuomarointitilanteissa kuvatiedoista tunnistettavissa.

Originaalitiedosto

Kilpailuun ei lähetetä kilpailukuvien originaalitiedostoja, dioja eikä negatiiveja. Ne pyydetään erikseen kilpailun finalisteilta ja painokäyttöön tarvittavista kuvista. Kilpailijan tulee toimittaa kameran tuottama originaali kuukauden kuluessa toimituspyynnön lähettämisestä. Originaalitiedostolla tarkoitetaan alkuperäistä muokkaamatonta tiedostoa (raw, dng, jpg, CR2, NEF jne.). Myös sellainen dng hyväksytään, joka on syntynyt, kun alkuperäinen muokkaamaton raw-kuva on muistikortilta/kamerasta siirretty dng-tiedostomuunnoksena tietokoneelle.

Digitaalisten kuvien originaalin pitkän sivun tulee olla kilpailutiedostoa vastaavassa muodossa vähintään 1920 pikseliä. Alkuperäistä kuvaa saa siis rajata vain sen verran, että tämä sääntö täyttyy. Säännöllä varmistetaan, että kuvan pikselimäärä riittää painotarkoituksiin.

Julkistaminen ja tuotteet - Yli 10 000 € käyttökorvauksia

¤ Sarjavoittajat esitellään internetissä ja Yleisön Suosikkikuvasta järjestetään äänestys.
¤ Kilpailun tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva 2011 -tapahtumassa Finlandia-talolla lokakuussa 2011.
¤ Kaikki palkitut kuvat julkaistaan Vuoden Luontokuvat 2011 -kuvateoksessa. Lisäksi kirjassa julkaistaan myös kilpailun muuta parhaimmistoa kuvaajan suostumuksella. Kirjassa julkaistavista kuvista maksetaan kuvaajalle kaikkia saman kustantajan tekemiä painoksia ja ulkoasultaan tai laajuudeltaan erilaisia laitoksia koskeva kertakorvaus (vähintään 80 €/kuva).
¤ Kilpailukuvia voidaan julkaista kuvaajan suostumuksella mahdollisessa Luontokuvat 2012 -kalenterissa, jolloin kalenterin pääkuvista maksetaan kuvaajalle kaikkia painoksia ja laitoksia koskevana kertakorvauksena 100 €/kuva.
¤ Ilman palkintoa jääneiden kilpailukuvien käyttö Luontokuva-lehdessä korvataan Vuoden Luontokuvat 2011 -kirjalla (arvo 52 €). Myös näihin pyydetään erikseen kuvaajan suostumus.

Kuvien tuomarointi

¤ Kilpailun tuomaristo julkistetaan 31.5.2011 mennessä osoitteessa: www.vuodenluontokuva.fi
¤ Tuomariston päätöksistä ei voi valittaa
¤ Kilpailun järjestäjä voi hylätä kilpailusääntöjen vastaisen kuvan – tai kilpailijan, joka on toiminut näiden sääntöjen vastaisesti.

Kuvaajan vastuu

¤ Kuvaajalla tulee olla täydet oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen. Kuvaaja vastaa, että kuvassa esiintyvät henkilöt ovat antaneet suostumuksensa kuvan sääntöjen mukaiseen julkaisemiseen.
¤ Fotofinlandia-sarjaa lukuun ottamatta kuvat tai niiden samassa kuvaustilanteessa syntyneet rinnakkaisruudut eivät saa olla aikaisemmin muissa kilpailuissa palkittuina julkaistuja lukuun ottamatta kerhojen/yhteisöjen pienimuotoisia sisäisiä kilpailuja.
¤ Fotofinlandia-sarjaa lukuun ottamatta kilpailukuvilla ei saa samanaikaisesti osallistua muihin suomalaisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan yleisölle ennen 31.10.2011 , eikä sellaisiin ulkomaisiin/kansainvälisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan yleisölle ennen 30.6.2011
¤ Kilpailun järjestäjä voi sulkea ilmeisen vilpin tehneen kilpailijan pois kilpailusta määräajaksi.

Järjestäjän oikeudet

Vastuu kuvista

Kilpailun järjestäjä sitoutuu käsittelemään kilpailuun toimitettuja tiedostoja ja tallenteita huolellisesti, mutta ei vastaa esim. postin tai järjestäjän käyttämän kolmannen osapuolen aiheuttamista vaurioista. Kilpailuun toimitettuja CD/DVD-levyjä ei palauteta. Järjestäjällä on oikeus tallentaa kuvat kilpailun tuomarointia ja sääntöjen mukaisia käyttötarkoituksia varten. Kuvien mahdollisesta sääntöjen ulkopuolisesta käytöstä on pyydettävä ennakkoon lupa kuvaajalta.

Oikeudet

Palkitut kuvat:
Kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää palkittuja kuvia veloituksetta suomalaista luonnonkuvausta edistävissä tarkoituksissa, kuten painetuissa ja sähköisissä medioissa, televisiossa, Vuoden Luontokuvat -kirjan tai -kilpailun markkinoinnissa tai teettämällä niistä kotimaassa tai ulkomailla esillä pidettäviä valokuvanäyttelyitä ja sähköisiä kuvaohjelmia.

Vuoden Luontokuvasta voidaan tehdä veloituksetta juliste. Järjestäjällä on oikeus luovuttaa palkittuja kuvia tai niistä tehtyjä näyttelyitä tai sähköisiä ohjelmia myös yhdistyksen tai kilpailun sponsoreille kilpailun esittelyä edistävään tarkoitukseen. Palkittuja kilpailukuvia voidaan kuvaajan suostumuksella käyttää myös kaupallisissa tuotteissa, jolloin kuvaajalle maksetaan käytöstä yleisen käytännön mukainen korvaus.

Palkittuja kilpailukuvia voidaan käyttää suomalaista luonnonvalokuvausta edistävissä sähköisissä medioissa, kuten televisiossa, teatterilevityksessä tai kaupallisissa kuvaohjelmissa, jolloin Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n saamasta nettotuotosta tilitetään 50 % valokuvaajille. Alle 10 € palkkioita ei tilitetä.

Palkitsemattomat kuvat:
Jos kuvaaja ei kiellä, kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää palkitsemattomia semifinalisti- ja muita kuvia Vuoden Luontokuva-ohjelmissa ja DVD:llä. Näistä ei pystytä maksamaan korvausta. Kuvaaja voi kieltää palkitsemattomien kuviensa käytön rekisteröinnin yhteydessä tai osallistumislomakkeella.

Muuhun kuin yllämainittuihin tarkoituksiin pyydetään erikseen kuvaajan suostumus.

Kilpailun järjestäjällä on oikeus käsitellä kuvaa esitys- ja ilmaisuyhteyden edellyttämällä tavalla sekä rajata kuva käytetyn formaatin mukaiseksi. Kuvaajan nimi ilmoitetaan käytön yhteydessä. Kilpailukuvien käyttöä hallinnoi Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kokonaan omistama Kustannus Oy Luonnonkuvaaja.

 

Kilpailukuvien toimitus/osallistumislomake

Kaikkiin sarjoihin voi osallistua joko sähköisesti tai postitse. Fotofinlandia-sarjaan voi osallistua sähköisesti enintään 25 kuvan kokonaisuudella, isommat kokonaisuudet tulee lähettää postitse.

Sähköisesti kilpailukuvan lähettävä kuvaaja hyväksyy ja sitoutuu noudattamaan kilpailun sääntöjä rekisteröintivaiheessa annettavalla sähköisellä vahvistuksella. Sähköisesti kuvansa toimittavat eivät täytä erillistä osallistumislomaketta, vaan tarvittavat tiedot kirjataan latauksen yhteydessä.

Postitse kilpailukuvansa lähettävän on liitettävä mukaan allekirjoitettuna osallistumislomake:
Tulostettava rtf-lomake avoimeen ja nuorten sarjaan
VLK2011_Osallistumislomake_postitselähetettäessä.rtf
Tulostetava rtf-lomake Fotofinlandia-sarjaan
VLK2011_Fotofinladiasarja_postitselähetettäessä.rtf

Maksaminen

Ei-jäsenet, ja postitse osallistuvat jäsenet
¤ Maksa osallistumismaksu (20 € ) 20.1.2011 mennessä yhdistyksen tilille: Sampo Pankki 800010-1764662
¤ Merkitse viestikenttään: VLK 2011/ oma nimesi ja paikkakunta
¤ Osallistumismaksun voi omalla vastuulla lähettää myös kuvien ja osallistumislomakkeen mukana.

Uudet jäsenet
¤ Täytä jäsenhakemuslomake: www.luontokuva.org/jasen
¤ Jäsenmaksu 2011 (52 €) ja liittymismaksu (25 €) laskutetaan erikseen helmikuun puoliväliin mennessä ja se tulee olla maksettu 28.2.2011 mennessä.

Fotofinlandia-sarja (vain jäsenille)
Maksa osallistumismaksu (20 €) 20.1.2011 mennessä yhdistyksen tilille: Sampo Pankki 800010-1764662.
Merkitse viestikenttään: Fotofinlandia /oma nimesi ja paikkakunta
Osallistumismaksun voi omalla vastuulla lähettää myös kuvien ja osallistumislomakkeen mukana.

Kuvien lataaminen netissä

Lataussivusto:
Sähköinen lataussivusto sulkeutuu tiistaina 18.1.2011 klo 24.00.

Toimitus postitse CD:llä tai DVD:llä

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry
Soukkiontie 2
04740 SÄLINKÄÄ

Viimeinen postileiman päivä on tiistai 18.1.2011.

Lisätiedot
vlk ät luontokuva.org, puh. 045 672 3003 (klo 9-16, järjestösihteeri Kari Niemeläinen)

 

2011 > Säännöt