Säännöt 2012

 

Kilpailun viralliset säännöt
 
Vuoden Luontokuva 2012 -kilpailussa on kahdeksan yksittäiskuvien sarjaa, joista kustakin valitaan yksi sarjavoittaja. Näistä sarjavoittajista yksi palkitaan Vuoden Luontokuva 2012 -pääpalkinnolla. Kilpailussa palkitaan lisäksi enintään 32 yksittäiskuvaa kunniamaininnalla. Nämä enintään 40 palkittua kuvaa muodostavat vuoden ajan ympäri Suomea kiertävän Vuoden Luontokuvat 2012-näyttelykokonaisuuden. Kilpailussa jaettavien palkintojen ja palkkioiden yhteisarvo on yli 20 000 €.
 
 
 
Sarjat
 
-7 avointa sarjaa (kilpailun kuvausajan päättyessä vähintään 18 vuotta täyttäneet)
-1 sarja nuorille (kilpailun kuvausajan päättyessä 7-17 vuotiaat)
 
 
 
A: Kasvit
Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia kasveja ja sieniä tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla. 
 
B: Linnut 
Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia lintuja tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla. 
 
C: Maisemat 
Sarjaan voi osallistua maisemakuvilla, joissa pääosassa on suomalainen luonto. 
 
D: Nisäkkäät 
Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia nisäkkäitä tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla. 
 
E: Muut eläimet 
Sarjaan voi osallistua vain muihin sarjoihin kuulumattomia suomalaisia luonnonvaraisia eläimiä, kuten hyönteisiä ja muita selkärangattomia, kaloja, sammakkoeläimiä ja matelijoita tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla. 
 
F: Taidetta luonnosta 
Arvostelussa kiinnitetään erityistä huomiota ilmaisuun, luovuuteen ja visuaalisuuteen. Sarjaan voi osallistua mitä tahansa suomalaista luontoaihetta esittävällä kuvalla. 
 
G: Luonto ja ihminen 
Sarjaan voi osallistua luontokuvilla, jotka ilmentävät suomalaisen luonnon ja ihmisen välistä suhdetta. 
 
H: Nuoret, v.1994 –2004 syntyneet 
Sarjaan voi osallistua kaikilla suomalaista luontoa esittävillä kuvilla. 
 
 
 
Jokaiseen yllämainittuun sarjaan voi osallistua enintään viidellä kuvalla, yhteensä kuitenkin enintään 21 kuvalla.  Samalla kuvalla voi osallistua vain yhteen yllämainittuun sarjaan. 
 
 
 
Vuoden Luontokuva 2012 palkinnot – yli 10 000 € verovapaana
 
¤ Pääpalkinto 5 000 €
¤ Sarjavoittajat á 750 €.
¤ Yleisön Suosikkikuva -äänestyksen voittaja 500 €.
¤ Vuoden Luontokuvat 2012 -näyttelykokonaisuuteen valitut kuvat palkitaan kunniakirjalla.
¤ Kilpailussa voidaan jakaa myös muita palkintoja/erikoispalkintoja.
 
 
 
Osallistumismaksut
 
Avoimet sarjat (A-G):
Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenet*: netin kautta lataamalla maksuton (0 €). Postitse lähetettäessä käsittelymaksu 20 € (maksettava viimeistään 20.1.2012). 
Vuoden 2012 jäsenmaksu tulee olla maksettu 29.2.2012 mennessä. Vanhoille jäsenille jäsenmaksulomake lähetetään tammikuun aikana. Uudet jäsenet saavat jäsenmaksulomakkeen helmikuun puoliväliin mennessä.
 
 
 
Ei-jäsen: netin kautta lataamalla 20 €. Postitse lähetettäessä lisäksi käsittelymaksu 20 € (eli yhteensä 40 €). Osallistumismaksu ja mahdollinen käsittelymaksu tulee maksaa viimeistään kahden päivän sisällä kilpailun sulkeutumisesta eli 20.1.2012 mennessä 
 
 
 
Sisältää osallistumisoikeuden kaikkiin avoimiin 7 sarjaan.
 
 
 
Nuorten sarja (H):
Netin kautta lataamalla maksuton (0 €) . Postitse lähetettäessä käsittelymaksu 20 € (maksettava viimeistään 20.1.2012)
 
*Jäseneksi voit liittyä: www.luontokuva.org/jasen
 
 
 
Osallistumisoikeus
 
¤ Kilpailu on avoin kaikille asuinpaikasta ja kansalaisuudesta riippumatta.
¤ Kilpailuun voi osallistua vain osallistujan itsensä Suomessa 1.1.2010 – 31.12.2011 kuvaamilla luontokuvilla. B-, D- ja E-sarjojen kuvissa esiintyvät luonnonvaraiset eläimet eivät saa olla vangittuja, eikä eläimiä saa ottaa kiinni ja siirtää kuvaustilannetta varten. Muissakin  sarjoissa kuvaajan on originaalitiedostoja pyydettäessä kerrottava mahdollisesta vangitsemisesta /siirtämisestä (tuomaristo arvioi sen vaikutuksen kuvaan).
¤ Avoimiin sarjoihin voi lähettää 5 kuvaa/sarja, yhteensä kuitenkin enintään 21 kuvaa. 
¤ Nuori voi osallistua omaan sarjaansa enintään 5 kuvalla.
 
Kilpailijan tulee noudattaa Vuoden Luontokuva 2012 -kilpailun kaikkia sääntöjä. Kilpailija sitoutuu pitämään kilpailun tuloksen salassa viralliseen julkistamiseen saakka. 
 
 
 
 
Kilpailukuvat
 
Osallistu tiedostoilla
¤ Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla tiedostoilla, myös diat ja negatiivit vain digitoituina.
¤ Kuva-alan muoto on vapaa ja kuva voi olla rajattu (pisimmäksi jäävä sivu 1920 pikseliin asti). Tiedostosta voidaan tehdä myös mustavalkoinen tai sävytoonattu (esim. seepia) kilpailukuva.
¤ Kilpailuun ei voi osallistua fotomontaaseilla (F-sarjan poikkeukset jäljempänä), trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla.
¤ Kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla, myös päällekkäisvalotukset ovat kiellettyjä (F-sarjan poikkeukset jäljempänä). 
 
¤ Kennon pölystä johtuvat jäljet saa poistaa. Sävysäädöt, terävöitykset yms. ovat sallittuja. Nämä säädöt voi tehdä kohtuutta käyttäen myös kuvan osa-alueille, mutta osa-aluesäädöt eivät saa peittää näkymättömiin kuvan yksittäisiä elementtejä. Lopputuloksen tulee ilmentää nähtyä kuvaustilannetta tai sen tunnelmaa, eikä kuvaa saa muuttaa selkeästi totuuden vastaiseksi (esimerkiksi muuttamalla päivä yöksi, raa’an marjan väri kypsäksi tai sulkimen pysäyttämä liike epäteräväksi). Kuviin ei saa lisätä kehyksiä. 
 
¤ F-sarjassa (Taidetta Luonnosta) kuvat saavat muista sarjoista poiketen olla seuraavasti yhdistettyjä: 
-panoraama, kuvat liitetään kuvankäsittelyohjelmalla toisiinsa laajemman jatkuvan kuva-alueen saamiseksi
-dynamiikan laajennus (HDR), samasta kohteesta eri valotuksilla otetut kuvat yhdistetään kuvankäsittelyssä suuremman sävytoistoalueen saamiseksi
-terävyysalueen laajennus (focus stacking), samasta kohteesta eri tarkennuksilla otetut kuvat yhdistetään kuvankäsittelyssä suuremman syväterävyyden aikaansaamiseksi 
 
Yhdistelmissä kaikkien kuvien tulee olla otettu 12 tunnin sisällä. Sama eläin ei saa toistua panoraamassa useampaan kertaan.
 
¤ Kuvaaja vastaa kilpailutiedostojen teknisestä toimivuudesta.
 
 
 
Kilpailutiedoston koko ja nimeäminen
 
 
¤ Kilpailukuvan koko: pienennä/tallenna kuva jpg-kuvaksi siten, että sen pisin sivu on 1920 pikseliä (leveys tai korkeus)
¤ Tallenna kuva mahdollisimman hyvällä jpg-laadulla (kuitenkin enintään 5 megaiseksi)
¤ Latausohjelma nimeää rekisteröintitietojen ja latauskenttään annettavien tietojen perusteella ladattavan kuvan automaattisesti kilpailutarkoitukseen (Sarja.Kuvan numero.Kuvan nimi.Kuvaajan etunimi.Kuvaajan sukunimi). Jos lähetät kuvat postitse, nimeä kuvien tiedostot itse vastaavasti: esimerkiksi: D.2.Ahma.Matti.Muttonen. 
 
Kilpailun järjestäjä vaihtaa ennen tuomarointia kuvaajan nimen vain järjestäjien tiedossa olevaksi koodiksi sekä poistaa kuvan metatiedot, jotta kuvaaja ei ole tuomarointitilanteissa kuvatiedoista tunnistettavissa.
 
 
 
Originaalitiedosto
 
Kilpailuun ei lähetetä kilpailukuvien originaalitiedostoja, dioja eikä negatiiveja. Ne pyydetään erikseen kilpailun finalisteilta ja painokäyttöön tarvittavista kuvista. Kilpailijan tulee toimittaa kameran tuottama originaali kolmen (3) viikon kuluessa toimituspyynnön lähettämisestä. Originaalitiedostolla tarkoitetaan alkuperäistä muokkaamatonta tiedostoa (raw, dng, jpg, CR2, NEF jne.). Myös sellainen dng hyväksytään, joka on syntynyt, kun alkuperäinen muokkaamaton raw-kuva on muistikortilta/kamerasta siirretty dng-tiedostomuunnoksena tietokoneelle.
 
Originaalista rajatun kuvan pitkän sivun tulee olla, kilpailutiedoston mukaisella rajauksella ilman suurentamista (interpolointia), vähintään 1920 pikseliä. Alkuperäistä kuvaa saa siis rajata vain sen verran, että tämä sääntö täyttyy. Säännöllä varmistetaan mm, että kuvan pikselimäärä riittää painotarkoituksiin.
 
 
 
Julkistaminen ja tuotteet - Yli 10 000 € käyttökorvauksia
 
¤ Sarjavoittajat esitellään internetissä ja Yleisön Suosikkikuvasta järjestetään äänestys.
¤ Kilpailun tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -tapahtumassa lokakuussa 2012.
¤ Kaikki palkitut kuvat julkaistaan Vuoden Luontokuvat 2012 -kuvateoksessa. Lisäksi kirjassa julkaistaan myös kilpailun muuta parhaimmistoa kuvaajan suostumuksella. Kirjassa julkaistavista kuvista maksetaan kuvaajalle kaikkia saman kustantajan tekemiä painoksia ja ulkoasultaan tai laajuudeltaan erilaisia laitoksia koskeva kertakorvaus (kustannussopimuksen tavoitteena vähintään 80 €/kuva).
¤ Kilpailukuvia voidaan julkaista kuvaajan suostumuksella mahdollisessa Luontokuvat 2013 -kalenterissa, jolloin kalenterin pääkuvista maksetaan kuvaajalle kaikkia painoksia ja laitoksia koskevana kertakorvauksena 100 €/kuva.
¤ Ilman palkintoa jääneiden kilpailukuvien käyttö Luontokuva-lehdessä korvataan Vuoden Luontokuvat 2012 -kirjalla (arvo 52 €). Myös näihin pyydetään erikseen kuvaajan suostumus.
 
 
 
Kuvien tuomarointi
 
¤ Kilpailun tuomaristo julkistetaan 31.5.2012 mennessä osoitteessa: www.vuodenluontokuva.fi
¤ Tuomariston päätöksistä ei voi valittaa
¤ Kilpailun järjestäjä voi hylätä kilpailusääntöjen vastaisen kuvan – tai kilpailijan, joka on toiminut näiden sääntöjen vastaisesti.
 
 
 
Kuvaajan vastuu
 
¤ Kuvaajalla tulee olla täydet oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen. Kuvaaja vastaa, että kuvassa esiintyvät henkilöt ovat antaneet suostumuksensa kuvan sääntöjen mukaiseen julkaisemiseen.
¤ Kuvat tai niiden samassa kuvaustilanteessa syntyneet rinnakkaisruudut eivät saa olla aikaisemmin muissa kilpailuissa palkittuina julkaistuja lukuun ottamatta kerhojen/yhteisöjen pienimuotoisia sisäisiä kilpailuja.
¤ Kilpailukuvilla ja rinnakkaisruuduilla ei saa samanaikaisesti osallistua muihin suomalaisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan yleisölle ennen 31.10.2012 , eikä sellaisiin ulkomaisiin/kansainvälisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan yleisölle ennen 30.6.2012
¤ Kilpailun järjestäjä voi sulkea ilmeisen vilpin tehneen kilpailijan pois kilpailusta määräajaksi.
 
 
 
Järjestäjän vastuu ja oikeudet
 
 
Vastuu kuvista
 
Kilpailun järjestäjä sitoutuu käsittelemään kilpailuun toimitettuja tiedostoja ja tallenteita huolellisesti, mutta ei vastaa esim. postin tai järjestäjän käyttämän kolmannen osapuolen aiheuttamista vaurioista. Kilpailuun toimitettuja CD/DVD-levyjä/muistitikkuja ei palauteta (vaan hävitetään asianmukaisesti). Järjestäjällä on oikeus tallentaa kuvat kilpailun tuomarointia ja sääntöjen mukaisia käyttötarkoituksia varten. Kuvien mahdollisesta sääntöjen ulkopuolisesta käytöstä on pyydettävä ennakkoon lupa kuvaajalta. 
 
 
 
Oikeudet
 
Palkitut kuvat:
Kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää palkittuja kuvia (40) veloituksetta suomalaista luonnonkuvausta edistävissä tarkoituksissa, kuten painetuissa ja sähköisissä medioissa, televisiossa, Vuoden Luontokuvat -kirjan tai -kilpailun markkinoinnissa tai teettämällä niistä kotimaassa tai ulkomailla esillä pidettäviä valokuvanäyttelyitä ja sähköisiä kuvaohjelmia. 
 
Vuoden Luontokuvasta voidaan tehdä veloituksetta juliste. Järjestäjällä on oikeus luovuttaa palkittuja kuvia tai niistä tehtyjä näyttelyitä tai sähköisiä ohjelmia myös yhdistyksen (SLV) tai kilpailun sponsoreille kilpailun esittelyä edistävään tarkoitukseen. Palkittuja kilpailukuvia voidaan kuvaajalta erikseen pyydettävällä suostumuksella käyttää myös kaupallisissa tuotteissa, jolloin kuvaajalle maksetaan käytöstä yleisen käytännön mukainen korvaus.
 
Palkittuja kilpailukuvia voidaan käyttää suomalaista luonnonvalokuvausta edistävissä sähköisissä medioissa, kuten televisiossa, teatterilevityksessä tai kaupallisissa kuvaohjelmissa, jolloin Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n saamasta nettotuotosta tilitetään 50 % valokuvaajille. Alle 10 € palkkioita ei tilitetä.
 
Palkitsemattomat kuvat:
Jos kuvaaja ei kiellä, kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää palkitsemattomia semifinalisti- ja muita kuvia Vuoden Luontokuva-ohjelmissa ja DVD:llä. Näistä ei pystytä maksamaan korvausta. Kuvaaja voi kieltää palkitsemattomien kuviensa käytön rekisteröinnin yhteydessä tai osallistumislomakkeella.  
 
Muuhun kuin yllämainittuihin tarkoituksiin pyydetään erikseen kuvaajan suostumus.
 
Kilpailun järjestäjällä on oikeus käsitellä kuvaa esitys- ja ilmaisuyhteyden edellyttämällä tavalla sekä rajata kuva käytetyn formaatin mukaiseksi. Kuvaajan nimi ilmoitetaan käytön yhteydessä. Kilpailukuvien käyttöä hallinnoi Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kokonaan omistama Kustannus Oy Luonnonkuvaaja.
 
 
 
Kilpailukuvien toimitus/osallistumislomake
 
Kaikkiin sarjoihin voi osallistua joko sähköisesti tai postitse. Sähköisesti kilpailukuvan lähettävä kuvaaja hyväksyy ja sitoutuu noudattamaan kilpailun sääntöjä rekisteröintivaiheessa annettavalla sähköisellä vahvistuksella. Sähköisesti kuvansa toimittavat eivät täytä erillistä osallistumislomaketta, vaan tarvittavat tiedot kirjataan latauksen yhteydessä. 
 
 
 
Postitse kilpailukuvansa lähettävän on liitettävä mukaan allekirjoitettuna osallistumislomake:
 
Osallistumislomake_postitse_lähettäville 
 
 
 
Maksaminen
(netissä lataamalla jäsenille ja nuorille ilmainen)
 
Ei-jäsenet
Maksa osallistumismaksumaksu (20 €) 20.1.2012 mennessä yhdistyksen tilille: Sampo Pankki 800010-1764662 (FI60 80001001764662), sekä postitse lähetettäessä lisäksi myös käsittelymaksu (20 €)
¤ Merkitse viestikenttään: VLK 2012/ oma nimesi ja paikkakunta
¤ Osallistumis- ja käsittelymaksun voi omalla vastuulla lähettää myös kuvien ja osallistumislomakkeen mukana. 
 
Postitse osallistuvat jäsenet / postitse osallistuvat nuoret
¤ Maksa käsittelymaksu (20 €) 20.1.2012 mennessä yhdistyksen tilille: Sampo Pankki 800010-1764662 (FI60 80001001764662)
¤ Merkitse viestikenttään: VLK 2012/ oma nimesi ja paikkakunta
¤ Osallistumis- ja käsittelymaksun voi omalla vastuulla lähettää myös kuvien ja osallistumislomakkeen mukana. 
 
Uudet jäsenet
¤ Täytä jäsenhakemuslomake: www.luontokuva.org/jasen
¤ Jäsenmaksu 2012 (55 €) ja liittymismaksu (25 €) laskutetaan erikseen helmikuun puoliväliin mennessä ja se tulee olla maksettu 29.2.2012 mennessä.
 
 
 
Kuvien lataaminen netissä
Lataussivusto: 
Sähköinen lataussivusto sulkeutuu keskiviikkona 18.1.2012 klo 24
 
 
 
Toimitus postitse CD/DVD:llä  tai muistitikulla
 
Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry
Soukkiontie 2
04740 SÄLINKÄÄ 
 
Viimeinen postileiman päivä on keskiviikko 18.1.2012.
 
 
 
Lisätiedot
vlk @ luontokuva.org, puh. 045 672 3003 (klo 9-16, järjestösihteeri Kari Niemeläinen)
 
2012 > Säännöt