Vuoden Luontokuva 2014


Pohjoismaiden suurin luontokuvakilpailu

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n 34. Vuoden Luontokuva -kilpailu välittää katsojille tuoreita näköaloja suomalaiseen luontoon. Luontokuvaajien kokemista elämyksistä, yllätyksistä ja oivalluksista kumpuava palkittujen kuvien kokonaisuus kertoo luontomme moni-ilmeisyydestä – sen karuudesta ja yltäkylläisyydestä.

Tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -gaalassa lokakuussa 2014 tuhatpäisen luontokuvafestivaaliyleisön seuratessa.
 

18/10/2014: Vuoden Luontokuva 2014 on Lokkien taidelento

Vuoden Luontokuva 2014 on kotkalaisen Matti Pukin maalauksellinen ”Lokkien taidelento”  Lue lisää

Sarjavoittajat

Kaikki palkitut

14/10/2014: VLK-kilpailun semifinalistit ja finalistit

Vuoden Luontokuva 2014 -kilpailuun osallistuneista 12857:stä kuvasta seuloutui 1136 semifinaaliin päässyttä kuvaa 446  kuvaajalta.

Semifinalistikuvat ja -kuvaajat

Finalistikuvat ja -kuvaajat

01/09/2014: Vuoden Luontokuva -festivaalin lipunmyynti alkanut Lippupalvelussa

Festivaalit pidetään Kulttuuritalossa 18.10.2014 klo 12:00-20.30.
Tilaisuuden juontaa Suomen Luonnonsuojeluliiton äskettäin palkitsema Minna Pyykkö. Ennen klo 14 alkavaa gaalaa näytetään salissa satoja semifinalistikuvia.

Festivaalien gaala-osuudessa nähdään Suomalainen Maisema multimedia-esitys, joka on syyskuussa julkaistavan kirjan kanssa avausosa suomalaisten ammattiluontokuvaajien 100-vuotta vuona 2017 täyttävän itsenäisen Suomen kunniaksi työstämää korkeatasoista  julkaisuhanketta.

Gaalassa esiintyvät National Geographic -lehden kuvaaja Mattias Klum, lintu- ja nisäkäskuvien mestari Danny Green, Suomen tunnetuimpiin lintukuvaajiin lukeutuva Arto Juvonen ja taiteilijaeläkkeen kesäkuussa saanut mestarillinen ahma- ja nisäkäskuvaaja Antti Leinonen.

Gaala huipentuu Vuoden 2014 luontokuvan julkistukseen. Myös kaikki 40 palkittua kilpailukuvaa, mukaan lukien Jäsenistön kunniamaininta -äänestyksessä menestyneet kuvat, julkistetaan ensi kertaa vasta gaalassa.

Ohjelma

Lipunmyynti >

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenet voivat ostaa liput Vuoden luontokuva 2014 –festivaaliin edullisempaan jäsenhintaan, linkki jäsentiedotteessa ja luontokuva.orgin jäsensivuilla (edellyttää kirjautumista).

31/07/2014: Vuoden Luontokuva 2014 tuomarointi on saatu valmiiksi

Kilpailusäännöissä on rajoitettu kilpailun ajaksi osallistumisoikeutta muihin kilpailuihin. Vuoden 2014 Vuoden Luontokuvakilpailun tuomarointi on saatu valmiiksi, joten ellet ole saanut tietoa 40 palkitun kuvan joukkoon pääsystä, voit vapaasti osallistua muihin kilpailuihin kuvillasi.

Alla olevasta linkistä löydät listan semifinaalista eteenpäin selviytyneiden kuvien kuvaajista.

Semifinaalista jatkoon selvinneiden kuvien kuvaajat


Luontokuvan verkkokaupan sivuilla on  uusi ennakkotilaajan tarjous Vuoden Luontokuvat 2014 -kirjasta ja 2015 -kalenterista.

Katso tarjous tästä


"Jäsenistön Kunniamaininta" - äänestykseen osallistuneiden kesken arvoimme viisi kirjapalkintoa:  "Mireille de la Lez: Jääkarhun maa".

Tällä kertaa onnetar suosi seuraavia jäseniä:

 • Timo Elo, Muurame
 • Aleksi Ollila, Kuusamo
 • Sami Keränen, Suomussalmi
 • Jarno Artika, Joensuu
 • Hanna Forsman, Helsinki

Onneksi olkoon!

03/06/2014: Jäsenistön kunniamaininta -äänestys

Tuomaristo on valinnut kymmenen kuvaa jokaisesta sarjasta ja näiden joukosta sitten sarjavoittajat, 2.palkinnon ja tuomariston kunniamaininnan saajat sekä Vuoden Luontokuvan 2014. Yhteensä 24 kuvaa. Loput valituista kuvista tulevat jäsenistön äänestykseen. Kukin jäsen voi antaa äänestyksissä oleville kuville 1, 3 tai 5 pistettä. Näin valitaan ”Jäsenistön Kunniamaininta” -kuva jokaiseen sarjaan. Lisäksi kahdeksan seuraavaksi eniten pisteitä saanutta kuvaa riippumatta sarjasta saavat ”Jäsenistön Kunniamaininnan”. Jäsenistön äänestyksellä valitaan siis 16 kuvaa maata kiertävään neljänkymmenen kuvan näyttelyyn.

Tämä äänestys toteutetaan nettiäänestyksenä, joka alkaa tiistaina 3.6.2014 ja jatkuu 15.6.2014 asti osoitteessa www.luontokuva.org/kunniamaininta/.

Äänestä samantien, sillä äänestysaikaa on vain vajaa kaksi viikkoa !

Äänoikeutettuja ovat kaikki jäsenmaksunsa maksaneet Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n  jäsenet.
Ellet muista jäsennumeroasi löydät sen 28.5 ilmestyneen 3/2014 Luontokuva -lehtesi takakannen osoitetiedoista. Äänestä ja ole mukana vaikuttamassa ”Jäsenistön Suosikkikuva” -valintoihin. Äänestäneiden kesken arvotaan 5 kappaletta kirjapalkintoja.

29/05/2014: Vuoden Luontokuva -kilpailu loppusuoralla

Vuoden Luontokuva 2014 julkistetaan Helsingissä Kulttuuritalossa 18. lokakuuta. Jännitystä pidetään tänä vuonna yllä loppuun saakka, sillä aiemmasta poiketen kilpailun tulokset sarjavoittajia myöden paljastetaan vasta siellä.

Kilpailu, johin osallistui lähemmäs 13 000 kuvaa, on edennyt loppusuoralle. Kilpailun semifinaaliin nousi kuvia kilpailusarjoittain seuraavasti: Kasvit ja sienet 146, Linnut 155, Maisemat 161, Nisäkkäät 137, Muut eläimet 143, Taidetta luonnosta 167, Luonto ja ihminen 150 sekä Nuoret 78 kuvaa. Näistä viimeiselle arvostelukierrokselle, josta valitaan palkittavia kuvia, selvisi 295 kuvaa: Kasvit ja sienet 38, Linnut 47, Maisemat 36, Nisäkkäät 41, Muut eläimet 42, Taidetta luonnosta 30, Luonto ja ihminen 36 sekä Nuoret 25.

Tuomarointia muutettiin edellisvuotisista siten, että samat henkilöt tekevät niin esivalinnat kuin palkittavien kuviern valinnat. Tuomaristossa ovat luontokuvaajat Jari Peltomäki, Benjam Pöntinen, Juha Syväranta ja Tuija Warén.

Kilpailu uudistui myös siltä osin, että yleisön suosikkikuvan valinta jää pois. Sen tilalle tulee Jäsenistön kunniamaininta -äänestys. Tuomaristo valitsee jokaisesta sarjasta kymmenen kuvaa ja niiden joukosta sarjavoittajan, 2. palkinnon saajan sekä tuomariston kunniamaininnan saajat – ja luonnollisesti Vuoden Luontokuvan. Loput valituista kuvista ovat mukana jäsenäänestyksessä.

04/05/2014: VLK 2014 -kilpailun semifinalistit

Semifinalistikuvia oli 1137 yhteensä 446:lta kuvaajalta. 

Osa kuvaajista oli ahkeroinut laaja-alaisesti, sillä kuusi henkilöä oli saanut semifinalistikuvan kuuteen sarjaan ja kuusitoista kuvaajaa viiteen sarjaan. Sarjojahan oli seitsemän sekä Nuorten sarja.

Sarjakohtainen maksimimäärä oli seitsemän kuvaa. Nuorten sarjan Teemu Heinonen oli saanut kaikki seitsemän kuvaansa semifinaaliin. Yksi kuvaaja oli saanut kuusi kuvaa seitsemästä finaaliin ja yksitoista kuvaajaa viisi kuvaa. Eniten kuvia semifinaaliin sai Pekka Tuuri, yhteensä seitsemäntoista kuvaa viidessä eri sarjassa.

PDF: Semifinalistit 2014

30/03/2014: Kilpailun tuomarointi etenee
 
Tuomarit ovat saaneet ensimmäisen kierroksen valmiiksi ja huhtikuussa tulemme julkaisemaan semifinalistikuvien kuvaajat. Semifinalistikuvia on 1136.
 
Tuomarointi on edennyt toiselle kierrokselle ja osasta kuvia on lähetetty kuvaajille pyyntö originaali-tiedostosta. Voidaksemme jouduttaa prosessia olemme tänä vuonna lähettäneet pyyntöjä useammalle kuvaajalle kuin aikaisempina vuosina. Pyyntö siis on tulkittavissa, että tuomaristo on kuvasta pitänyt, mutta nyt kilpailu kiristyy entisestään. Vielä on paljon kuvia kisassa mukana ja kamppailu näyttelykuvien joukkoon pääsystä, sarjavoitosta ja Vuoden Luontokuvasta jatkuu. 
 
Tuomaristo valitsee jatkossa kymmenen kuvaa jokaisesta sarjasta ja näiden joukosta sitten sarjavoittajat, 2.palkinnon ja tuomariston kunniamaininnan saajat - sekä luonnollisesti Vuoden Luontokuvan 2014. Yhteensä 24 kuvaa.
 
Loput valituista kuvista tulevat jäsenistön äänestykseen. Kukin jäsen voi antaa äänestyksissä oleville kuville 1, 3 tai 5 pistettä. Näin valitaan Jäsenistön Kunniamaininta -kuva jokaiseen sarjaan. Lisäksi kahdeksan seuraavaksi eniten pisteitä saanutta kuvaa riippumatta sarjasta saavat Jäsenistön Kunniamaininnan. Jäsenistön äänestyksellä valitaan siis 16 kuvaa maata kiertävään neljänkymmenen kuvan näyttelyyn.
 
Tämä äänestys toteutetaan nettiäänestyksenä ja ajankohta tarkentuu myöhemmin. Äänestys alkaa mahdollisesti toukokuun lopussa tai viimeistään kesäkuun alussa. Aikaa äänestykselle varataan parisen viikkoa. 
 
Kari Wallgren
Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n hallituksen puheenjohtaja
12/02/2014: Kilpailussa ennätysmäärä kuvia

Vaikka kilpailun muuttuminen jäsenillekin maksulliseksi odotetusti hieman rokotti osallistujamäärää, niin edellinen kuvaennätys viime vuodelta ylittyi yli tuhannella kuvalla. Kilpailuun sai tänä vuonna laittaa viiden kuvan sijasta seitsemän kuvaa per sarja.
Kuvia kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 12857 kappaletta kaikkiaan 973 kuvaajalta. Kuvamäärät jakaantuivat sarjoittain seuraavasti:
A. Kasvit ja sienet 1428
B. Linnut 2582
C. Maisemat 2388
D. Nisäkkäät 826
E. Muut eläimet 1502
F. Taidetta luonnosta 2199
G. Luonto ja ihminen 1397
H. Nuoret 535

 

28/01/2014: Osallistumisaika on päättynyt

Kilpailun osallistumisaika oli 16.12.2013 - 27.1.2014.

Semifinalistien nimet julkistetaan huhtikuussa.

Tuomaristo julkistetaan toukokuun loppuun mennessä.

Vuoden Luontokuva -tapahtuman ohjelma julkaistaan elokuussa.

Vuoden Luontokuva -tapahtuma, jossa tulokset julkistetaan, järjestetään Helsingissä 18.10.2014.

16/12/2013: Osallistu Vuoden Luontokuva 2014 -kilpailuun

Pohjoismaiden suurin luontokuvakilpailu

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n 34. Vuoden Luontokuva -kilpailu välittää katsojille tuoreita näköaloja suomalaiseen luontoon. Luontokuvaajien kokemista elämyksistä, yllätyksistä ja oivalluksista kumpuava palkittujen kuvien kokonaisuus kertoo luontomme moni-ilmeisyydestä – sen karuudesta ja yltäkylläisyydestä.

Menestyminen Vuoden Luontokuvat -kilpailussa on suomalaisen luontokuvaajan haave. Ammattilaisten lisäksi palkintosijoille ovat nousseet myös monet harrastajakuvaajat – pysäyttävä kuva on aina monien tekijöiden summa: valokuvaamisen taitoa, luonnon tuntemusta – ja onnea.

Kilpailu odottaa nyt sinun näkemystäsi Suomen luonnosta!


Jaossa yli 20 000 €

Pääpalkinto ... 5 000 €
Aikuisten sarjavoittajat ... 1 000 €
Nuorten sarjavoittaja ... 1 000 €

Lisäksi kilpailuun lähetetyistä ja julkaistuista kuvista maksetaan käyttökorvauksia yli 10 000 euron arvosta.


Osallistuminen on helppoa

1.

Valitse vuoden parhaat luontokuvasi.
Voit lähettää seitsemän kuvaa/sarja, yhteensä enintään 25 kuvaa.

2.

Muuta kuva oikeaan kokoon:
kuvan pitkän sivun pituus 1920 pikseliä.

3.

Rekisteröidy lataussivulle www.vuodenluontokuva.fi/lataus
ja seuraa ohjeita. Kilpailukuvien lataussivut avataan 16.12.2013.
Vaihtoehtoisesti voit täyttää osallistumislomakkeen netissä ja postittaa kuvat erikseen CD:llä 27.1.2014 mennessä osoitteella:
Suomen Luonnonvalokuvaajat, Soukkiontie 2, 04740 SÄLINKÄÄ.

4.

Maksa osallistumismaksu.
Jos et ole vielä jäsen, harkitse liittymistä. Jäsenelle osallistuminen on edullisempaa.


Kilpailusarjat

Kasvit ja sienet Nisäkkäät
Maisemat Muut eläimet
Luonto ja ihminen Taidetta luonnosta
Linnut Nuoret, alle 18-vuotiaat


Osallistumismaksut

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsen (netitse) 15 €
Ei-jäsen (ja postitttava jäsen) 25 €
Nuorten sarja on ilmainen kaikille  


Kilpailu pähkinänkuoressa

 • Kilpailu on avoin kaikille
 • Osallistuminen vain digitaalisilla tiedostoilla
 • Maltillinen kuvankäsittely sallittu
 • Kuvausaika 1.1.2012 - 31.12.2013
 • Kuvauspaikka Suomi
 • Ei aikaisemmin kilpailuissa palkittuja kuvia
 • Kuvat itse kuvattuja, kuvaajalla pitää olla kuviin täydet oikeudet
 • Originaalit pyydetään erikseen kilpailussa menestyneiltä
 • Jos kilpailukuvalla osallistuu  samanaikaisesti ulkolaiseen/kansainväliseen kilpailuun ja kuvaaja saa tiedon menestymisestä ennen Vuoden Luontokuva -kilpailun viimeistä jättöpäivää (27.1.2014), kuvalla tai sen rinnakkaisruudulla ei saa osallistua Vuoden Luontokuva -kilpailuun (jo ladattu/lähetetty kuva poistettava kilpailusta).


Luontokuvauksen klassikot

Tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -gaalassa lokakuussa 2014 tuhatpäisen luontokuvafestivaaliyleisön seuratessa.

Palkitut kuvat ja monipuolinen katsaus muuta parhaimmistoa julkaistaan Vuoden Luontokuvat 2014 -kirjassa. Kilpailun sadosta voidaan työstää myös muita painotuotteita, kuten seinäkalenteri. Kuvaajille maksetaan käyttökorvauksia yli 10 000 euroa.

Maamme tunnetuin valokuvanäyttely, Vuoden Luontokuvat, kiertää vuosittain useana rinnakkaisnäyttelynä taukoamatta Helsingistä Inariin.

Lataa kilpailukuvasi 16.12.2013-27.1.2014.

20/10/2013: Vuoden Luontokuvat 2013 -näyttelykalenteri