Vuoden Luontokuva 2018 säännöt

Lataussivusto avautuu alkuvuodesta 2018 ja sulkeutuu 31.1.2018.

Säännöt on päivitetty 31.12.2017 - lue tarkasti!
- F-sarja nimen vaihdosta huolimatta viime vuosien säännöillä.
- Kokeellisen I-sarjan olennaiset muutokset viime vuoteen: aihe vapaa, ei kuvayhdistelmiä ja kuvat vuodelta 2016 tai 2017.

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, nyt 38. kerran. Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto. Arvostelussa kiinnitetään huomiota myös ilmaisuun ja luovuuteen.

Vuoden Luontokuva 2018 -kilpailussa on kahdeksan normaalin kuvankäsittelyn sallivaa yksittäiskuvien sarjaa ja yksi vapaamman kuvankäsittelyn salliva yksittäiskuvien sarja (Teoksia luonnosta). Kustakin sarjasta valitaan yksi sarjavoittaja.

Normaalin kuvankäsittelyn sallivista sarjoista yksi sarjavoittaja palkitaan Vuoden Luontokuva 2018 -pääpalkinnolla. Koska suuren yleisön odotusarvo on, että Vuoden Luontokuva on vain kohtuudella käsitelty ja totuudenmukainen, vapaamman muokkauksen salliva Teoksia luonnosta -sarja ei ole pääpalkinnon valinnassa mukana.

Sarjavoittajien lisäksi kilpailussa palkitaan ainakin 32 yksittäiskuvaa vähintään kunniamaininnalla. Kaikki palkitut kuvat (vähintään 40) muodostavat noin vuoden ajan ympäri Suomea kiertävän Vuoden Luontokuvat 2018 -näyttelykokonaisuuden. Kilpailun pääpalkinto on 8 000 euroa. Kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden yhteisarvo on yli 30 000 euroa.

Ole tarkkana ”Osallistumismaksut ja maksaminen” -kohdassa, että
maksat oikealle tilille ja käytät oikeaa viitenumeroa.
Jäsenet, huomioikaa, että kilpailumaksu ja jäsenmaksu maksetaan eri tileille.

 

Sarjat
Kilpailussa on kahdeksan avointa sarjaa (sarjat A–G ja I) vähintään 18 vuotta täyttäneille sekä yksi nuorten sarja (H) 7–17-vuotiaille.

Kaikkiin sarjoihin voi lähettää 15 kuvaa/sarja, yhteensä kuitenkin enintään 30 kuvaa. Samalla kuvalla tai sen rinnakkaisruudulla voi osallistua vain yhteen sarjaan.

A: Kasvit ja sienet
Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia kasveja ja sieniä yms. tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla. Koristekasveja ei tulkita luonnonvaraisiksi.

B: Linnut
Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia lintuja tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

C: Maisemat
Sarjaan voi osallistua maisemakuvilla, joissa pääosassa on suomalainen luonto.

D: Nisäkkäät
Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia nisäkkäitä tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla. Luonnonvaraisiksi tulkitaan myös ihmisen vaikutuspiirissä olevat/olleet, mutta vapaasti kulkevat, kuten villiminkki tai poro.

E: Muut eläimet
Sarjaan voi osallistua muihin sarjoihin kuulumattomilla suomalaisia luonnonvaraisia eläimiä, kuten hyönteisiä ja muita selkärangattomia, kaloja, sammakkoeläimiä ja matelijoita tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

F: Sommittelu ja muoto
Arvostelussa kiinnitetään erityistä huomiota ilmaisuun, luovuuteen ja visuaalisuuteen. Sarjaan voi osallistua mitä tahansa suomalaista luontoaihetta esittävällä kuvalla.

G: Luonto ja ihminen
Sarjaan voi osallistua luontokuvilla, jotka ilmentävät suomalaisen luonnon ja ihmisen välistä suhdetta.

H: Nuoret, v. 2000–2010 syntyneet 
Sarjaan voi osallistua kaikilla suomalaista luontoa esittävillä kuvilla.

I: Teoksia luonnosta
Sarjaan voi osallistua mitä tahansa suomalaista luontoaihetta esittävällä kuvalla. Tässä sarjassa on muita sarjoja vapaampi kuvankäsittelymahdollisuus.

 

Vuoden Luontokuva 2018 -kilpailun palkinnot

 • Pääpalkinto 8 000 euroa.
 • Muut sarjavoittajat á 1 000 euroa.
 • Sarjojen 2. sijat á 300 euroa.
 • Vuoden Luontokuva -gaalan yleisön suosikkikuva 500 euroa.
 • Vuoden Luontokuvat 2018 -näyttelykokonaisuuteen valitut kuvat palkitaan kunniakirjalla (ja julkaistaan Vuoden Luontokuvat 2018 -kirjassa erillistä korvausta vastaan).
 • Kilpailussa voidaan jakaa myös muita palkintoja/erikoispalkintoja.

 

Osallistumisoikeus

Kilpailu on avoin kaikille asuinpaikasta ja kansalaisuudesta riippumatta.
Kilpailuun voi osallistua vain osallistujan itsensä Suomessa 1.1.2016–31.12.2017 kuvaamilla luontokuvilla.

Luonto- ja ihminen (G) -sarjaa lukuun ottamatta kuvissa esiintyvät luonnonvaraiset eläimet eivät saa olla vangittuja, eikä eläimiä saa ottaa kiinni ja siirtää kuvaustilannetta varten.

Muut eläimet (E) -sarjassa on kuitenkin sallittua selkärangattomien pienimuotoinen siirtäminen (ei kuitenkaan purkkiin, akvaarioon, terraarioon tai muuhun liikkumista rajoittavaan tilaan).

Kuvaajan on viimeistään originaalitiedostoja pyydettäessä kerrottava mahdollisesta vangitsemisesta G-sarjassa samoin kuin E-sarjassa mahdollisesta siirtämisestä (tuomaristo arvioi tapauskohtaisesti asian vaikutuksen kuvaan).

Kilpailijan tulee noudattaa Vuoden Luontokuva 2018 -kilpailun sääntöjä ja sitoutua pitämään kilpailun tulokset salassa viralliseen julkistamiseen saakka.

 

Osallistumismaksut ja maksaminen – viimeistään 2.2.2018
Osallistumismaksu sisältää osallistumisoikeuden kaikkiin kahdeksaan avoimeen sarjaan. Nuorten sarja on maksuton kaikille 2000–2010 syntyneille.

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenet:

Jäsenen osallistumismaksu on 15 euroa. Viimeinen maksupäivä on 2.2.2018.

Lisäksi yhdistyksen vuoden 2018 jäsenmaksu tulee olla maksettu 2.2.2018 mennessä. Vuonna 2018 liittyneiden uusien jäsenten jäsenmaksu tulee olla maksettu 28.2.2018 mennessä.

SLV:n jäsen: jäsenmaksulaskut postitetaan tammikuussa. Maksa vuoden 2018 jäsenmaksu sen omalla viitenumerolla jäsenmaksutilille (joka on eri kuin kilpailutilitili) FI60 8000 1001 7646 62.

Jos et ole vielä jäsen, jäseneksi voit liittyä: www.luontokuva.org

Ei-jäsen: Osallistumismaksu on 25 euroa. 

Maksa osallistumismaksu viimeistään 2.2.2018 Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kilpailutilille:
FI49 5282 0120 1305 03.

Käytä viitenumerona rekisteröitymisen yhteydessä saamaasi viitekoodia. Jos et ole saanut viitekoodia (esim. häiriön vuoksi), älä kirjoita mitään viitekenttään vaan kirjoita viestikenttään: VLK 2018/osallistujan nimi ja asuinpaikkakunta. 

 

Kilpailukuvien säätömahdollisuudet

 • Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla tiedostoilla, myös diat ja negatiivit vain digitoituina.
 • Kuvaaja vastaa kilpailutiedostojen teknisestä toimivuudesta.
 • Kuva-alan muoto on vapaa ja kuva voi olla originaalista rajattu (pisimmäksi jäävä sivu 1920 pikseliin asti).
 • Kuvan kääntäminen (esim. 90 °, peilikuvaksi tai ylösalaisin) on sallittua.
 • Tiedostosta voi tehdä myös mustavalkoisen tai sävytoonatun (esim. seepia) kilpailukuvan.

Kilpailuun ei voi osallistua (poikkeukset jäljempänä) fotomontaaseilla, trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla ja kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla.

 • Kameran yhdeksi tiedostoksi tuottama HDR (dynamiikan laajennus) on sallittu kaikissa sarjoissa.
 • Kennon pölystä johtuvat jäljet saa poistaa. Sävy- ja valoisuussäädöt, kohinanpoisto, terävöitykset, lievät pehmennykset yms. ovat sallittuja. Nämä säädöt voi tehdä kohtuutta käyttäen myös kuvan osa-alueille, mutta osa-aluesäädöt eivät saa peittää/häivyttää näkymättömiin kuvan yksittäisiä elementtejä.
 • Linssien vasta- tai sivuvalosta johtuvat heijastumat voi poistaa kohtuutta käyttäen tummentamalla, vaalentamalla tai väriä muuttamalla, mutta sisältöä ei saa kopioida muualta heijastuksen paikalle (esimerkiksi kloonityökalua käyttäen).
 • Objektiiveista johtuvia linssivääristymiä, kuten ns. tynnyrivääristymiä, voi kuvankäsittelyssä kohtuullisesti suoristaa siten, että kuva vastaa paremmin todellisuutta.
 • Lopputuloksen tulee kohtuudella ilmentää nähtyä kuvaustilannetta tai sen tunnelmaa, eikä kuvaa saa muuttaa selkeästi totuuden vastaiseksi (esimerkiksi muuttamalla päivä yöksi, raa'an marjan väri kypsäksi tai sulkimen pysäyttämä liike epäteräväksi).
 • Kuviin ei saa lisätä kehyksiä, vesileimaa, tekstiä, kuvaajan tai kuvan nimeä, logoa tms.
 • Kuvat saavat olla Maisemat (C), Sommittelu ja muoto (F), sekä Teoksia luonnosta (I) sarjoissa seuraavasti yhdistettyjä, kunhan latauksen yhteydessä asia on kuvakohtaisesti mainittu. Panoraama on sallittu myös Luonto ja Ihminen (G) -sarjassa
  • Panoraama: kuvat liitetään kamerassa tai kuvankäsittelyohjelmassa toisiinsa laajemman jatkuvan kuva-alueen saamiseksi.
  • Dynamiikan laajennus (HDR) on sallittua kameran lisäksi kuvankäsittelyohjelmalla: samasta kohteesta eri valotuksilla otetut kuvat yhdistetään suuremman sävytoistoalueen saamiseksi.
  • Terävyysalueen laajennus (focus stacking): samasta kohteesta eri tarkennuksilla otetut kuvat yhdistetään kamerassa tai kuvankäsittelyssä suuremman syväterävyyden aikaansaamiseksi.
  • Päällekkäisvalotus, joka tehdään kameralla (ei kuvankäsittelyohjelmassa).

Yhdistelmissä kaikkien kuvien tulee olla otettu 12 tunnin sisällä. Jos panoraamakuvassa on eläimiä, sama eläinyksilö ei saa toistua useampaan kertaan eivätkä muutkaan eläimet saa olla oleellisesti eri lailla kuin olivat yhtä aikaa. (Esimerkiksi sellainen yhdistelmä on kielletty, jossa maiseman toiseen laitaan ensin kuvataan jänis ja sitten kuvakokonaisuuteen yhdistetään toiseen laitaan myöhemmin ilmestynyt toinen jänis tai muu eläin).

I-sarjassa (Teoksia luonnosta) on sallittu muita sarjoja vapaampi kuvankäsittely. Kilpailukuvaa saa pelkistää vapaasti esimerkiksi tummentamalla tai vaalentamalla kuvan osa-alueita näkymättömiin, kuvaelementtejä voi poistaa, ja osa-alueiden värejä, sävyjä ja terävyyttä/pehmeyttä voi vapaasti säätää. Kuvankäsittelyssä tehtävät kuvien yhdistelmät eivät kuitenkaan ole sallittuja, muualta ei saa tuoda kuvaelementtejä eikä kuvan omia elementtejä saa kloonata tai siirtää toiseen paikkaan.

 

 Kilpailutiedoston koko ja nimeäminen

 • Kilpailukuvan koko: pienennä/tallenna kuva jpg-kuvaksi siten, että sen pisin sivu on 1920 pikseliä (leveys tai korkeus).
 • Tallenna kuva mahdollisimman hyvällä jpg-laadulla, kuitenkin enintään 5 megaiseksi. Kaikki normaalit väriprofiilit käyvät (kuten sRGB tai Adobe RGB).
 • Latausohjelma nimeää rekisteröintitietojen ja latauskenttään annettavien tietojen perusteella ladattavan kuvan automaattisesti kilpailutarkoitukseen (tiedostonimeä ei siis tarvitse itse muokata, se voi olla esimerkiksi alkuperäinen img12345.jpg).

Kilpailun järjestäjä vaihtaa ennen tuomarointia kuvaajan nimen vain järjestäjien tiedossa olevaksi koodiksi sekä poistaa kuvan metatiedot, jotta kuvaaja ei ole tuomarointitilanteissa kuvatiedoista tunnistettavissa.

 

Originaalitiedosto
Kilpailuun ei lähetetä kilpailukuvien originaalitiedostoja, dioja eikä negatiiveja. Ne pyydetään erikseen kilpailun finalistikuvista ja voidaan pyytää muista painokäyttöön tarvittavista kuvista. Kilpailijan tulee toimittaa kameran tuottama originaali kolmen (3) viikon kuluessa toimituspyynnön lähettämisestä.

Focus-stacking (terävyysalueen laajennus) -yhdistelmissä originaaliksi riittää sarjan ensimmäinen ja viimeinen kuva.

Originaalitiedostolla tarkoitetaan alkuperäistä kameran tuottamaa muokkaamatonta tiedostoa kuten raw, dng, jpg, CR2, NEF jne. (Esimerkiksi sellainen tiedosto, joka on käännetty dng-muotoon jostain muusta muodosta muistikortilta kopioitaessa, ei ole sallittu originaali vaan tarvitaan kameran oma tiedosto).

Kilpailutiedosto saa olla vapaasti rajattu originaalista, mutta valitun kuva-alan pitkän sivun tulee olla kilpailutiedoston mukaisella rajauksella originaalissa vähintään 1920 pikseliä (jolloin kuva riittää mm. painotarkoituksiin ilman suurentamista/interpolointia). Kilpailuun kuvat tulee taltioida/pienentää siten, että kilpailutiedoston pitkä sivu on tasan 1920 pikseliä.

 

Julkistaminen ja julkaisukorvaukset
Kilpailun kaikki tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan Vuoden Luontokuva -tapahtumassa lokakuussa 2018.

 • Kaikki palkitut kuvat julkaistaan Vuoden Luontokuvat 2018 -kirjassa. Kuvia voidaan käyttää myös kilpailun markkinointiin. Osallistumalla kilpailuun annat tähän suostumuksesi.
 • Lisäksi kirjassa julkaistaan myös kaikki jäsenäänestykseen yltäneet kuvat sekä muuta parhaimmistoa kuvaajan suostumuksella. Kuvien latausohjelma olettaa kuvaajan suostuvan kuvan julkaisemiseen kirjassa, kalenterissa, Luontokuva-lehdessä yms. Jokaisen kuvan kohdalla voit erikseen vaihtaa oletuksen kielloksi.  
 • Kirjassa julkaistavista kuvista maksetaan kuvaajalle kaikkia painoksia ja laitoksia koskeva kertakorvaus (kansi 100 euroa, palkitut kuvat 80 euroa/kuva, muut kuvat 60 euroa/kuva). Lisäksi jokainen kilpailussa palkittu kuvaaja saa yhden Vuoden Luontokuvat 2018 -kirjan.
 • Kilpailukuvia voidaan julkaista kuvaajan suostumuksella mahdollisessa Luontokuvat 2019 -kalenterissa (korvaus 80 euroa/kuva + kalenteri).

 

Kuvien tuomarointi
Kilpailun tuomaristo julkistetaan 31.8.2018 mennessä osoitteessa: www.vuodenluontokuva.fi.

 • Tuomariston päätöksistä ei voi valittaa.
 • Kilpailun järjestäjä voi hylätä kilpailijan, joka on toiminut näiden sääntöjen vastaisesti (esim. laiminlyönyt osallistumismaksun maksamisen ajoissa).
 • Originaalit tarkistaa ensin kilpailun järjestäjän nimeämä toimikunta. Lopullisen päätöksen kuvan hylkäämisestä kilpailusääntöjen vastaisena tekee tuomaristo, joka täten kantaa vastuun sääntöjen noudattamisesta. Toimikunnan sääntöjen vastaiseksi epäilemän kuvan hyväksyminen kilpailuun mukaan edellyttää tuomariston yksimielistä päätöstä.

 

Kuvaajan vastuu ja kilpailurajoitukset

 • Kuvaajalla tulee olla täydet oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen. Kuvaaja vastaa, että kuvassa näkyvät tunnistettavissa olevat henkilöt ovat antaneet suostumuksensa kuvan julkaisemiseen, jos kuva on otettu muualla kuin julkisella paikalla.
 • Kuvat tai niiden samassa kuvaustilanteessa syntyneet rinnakkaisruudut eivät saa olla aikaisemmin muissa koti- tai ulkomaisissa kilpailuissa palkittuja lukuun ottamatta kerhojen/yhteisöjen pienimuotoisia sisäisiä kilpailuja, jotka on pidetty ennen Vuoden Luontokuva -kilpailun viimeistä jättöpäivää.
 • Kilpailukuvilla ja rinnakkaisruuduilla ei saa samanaikaisesti osallistua muihin suomalaisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan yleisölle ennen 31.10.2018. Kansainvälisiin ulkomaisiin kilpailuihin voi samanaikaisesti osallistua, mutta jos kuvaaja saa tiedon menestymisestä ennen Vuoden Luontokuva -kilpailun viimeistä jättöpäivää (31.1.2018), kuvalla tai sen rinnakkaisruudulla ei saa osallistua Vuoden Luontokuva -kilpailuun (jo ladattu/lähetetty kuva on poistettava).
 • Kilpailun järjestäjä voi sulkea ilmeisen vilpin tehneen kilpailijan pois kilpailusta määräajaksi.

 

Järjestäjän vastuu ja oikeudet
Kilpailun järjestäjä sitoutuu käsittelemään kilpailuun toimitettuja tiedostoja huolellisesti, mutta ei vastaa järjestäjän käyttämän kolmannen osapuolen aiheuttamista vaurioista. Järjestäjällä on oikeus tallentaa kuvat kilpailun tuomarointia ja sääntöjen mukaisia käyttötarkoituksia varten.

Palkitut kuvat:
Kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää palkittuja kuvia (vähintään 40) veloituksetta suomalaista luonnonkuvausta edistävissä tarkoituksissa, kuten Vuoden Luontokuvat -näyttelyissä, Luontokuva-lehdessä ja kuvaesitysohjelmissa sekä Vuoden Luontokuvat -kirjan ja kilpailun markkinoinnissa Suomessa ja ulkomailla.

Järjestäjällä on oikeus luovuttaa palkittuja kuvia tai niistä tehtyjä näyttelyitä tai kuvaesitysohjelmia Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n yhteistyökumppaneille tai kilpailun sponsoreille kilpailun esittelyä edistävään tarkoitukseen Suomessa ja ulkomailla.

Palkitsemattomat kuvat:
Järjestäjä voi käyttää palkitsemattomia kuvia vain kuvaajan suostumuksella. Kuvien latausohjelma olettaa kuvaajan suostuvan kuviensa käyttöön. Jokaisen kuvan kohdalla voit erikseen vaihtaa oletuksen kielloksi. Kaikkia muita kuvia kilpailun järjestäjä saa korvauksetta käyttää Vuoden Luontokuva -multimediaohjelmissa, kilpailuun liittyvissä kuvaesityksissä yhdistyksen (SLV) Talvi- ja Syyspäivillä sekä Vuoden Luontokuva-tapahtumissa. Luontokuva-lehdessä julkaistuista palkitsemattomista kuvista maksetaan 40 euron korvaus.

Kilpailun järjestäjällä on oikeus käsitellä kuvaa esitys- ja ilmaisuyhteyden edellyttämällä tavalla sekä rajata kuva käytetyn formaatin mukaiseksi. Kuvaajan nimi ilmoitetaan mahdollisuuksien mukaan käytön yhteydessä. Kilpailukuvien käyttöä hallinnoi Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kokonaan omistama Kustannus Oy Luonnonkuvaaja.

 

Kilpailukuvien toimitus
Kilpailuun voi osallistua vain sähköisesti. Erillistä osallistumislomaketta ei täytetä, vaan tarvittavat tiedot kirjautuvat latauksen yhteydessä.

Kilpailutiedostojen latauksen yhteydessä kuvaaja hyväksyy ja sitoutuu noudattamaan kilpailun sääntöjä. Rekisteröitymällä kilpailuun vahvistat lukeneesi säännöt ja vakuutat, että sinulla on sääntöjen edellyttämät oikeudet kuviisi.

Kuvien lataaminen netissä:
Lataussivusto: www.vuodenluontokuva.fi/lataus

Sähköinen lataussivusto sulkeutuu keskiviikkona 31.1.2018 klo 23.59.

Lisätiedot: Lähetä tiedustelut sähköpostitse: vlk@luontokuva.org

 

2018 > Säännöt