Vuoden Luontokuva 2017 säännöt

Lataa kilpailukuvasi 15.12.2016–31.1.2017

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, nyt 37. kerran. Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto. Arvostelussa kiinnitetään huomiota myös ilmaisuun ja luovuuteen.

Vuoden Luontokuva 2017 -kilpailussa on kahdeksan yksittäiskuvien sarjaa, joista kustakin valitaan yksi sarjavoittaja. Näistä sarjavoittajista yksi palkitaan Vuoden Luontokuva 2017 -pääpalkinnolla.

Lisäksi kilpailussa on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden erikoissarja. Suomen Rahapaja Oy:n muotoilija suunnittelee sarjan voittajakuvan pohjalta 10 € ja 20 € nimellisarvoisen hopeisen juhlarahan sekä 2 € erikoisrahan designin, joka vahvistetaaan valtiovarainministeriön antamalla juhlaraha-asetuksella.

Sarjavoittajien lisäksi kilpailussa palkitaan ainakin 31 yksittäiskuvaa vähintään kunniamaininnalla. Kaikki palkitut kuvat (vähintään 40) muodostavat noin vuoden ajan ympäri Suomea kiertävän Vuoden Luontokuvat 2017 -näyttelykokonaisuuden. Kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden yhteisarvo on noin 25 000 euroa.

Katso myös kohta ”Osallistumismaksut ja maksaminen”.

Ole tarkkana, että maksat oikealle tilille ja käytät oikeaa viitenumeroa.

Jäsenet! Huomioikaa, että kilpailumaksu ja jäsenmaksu maksetaan eri tileille.

 

Sarjat

Kilpailussa on kahdeksan avointa sarjaa (sarjat A–G vähintään 18 vuotta täyttäneille ja erikoissarja Sininen ja valkoinen (I) vähintään 7 vuotta täyttäneille), sekä yksi nuorten sarja (H) 7–17 vuotiaille.

Kaikkiin sarjoihin (A–I) voi lähettää 15 kuvaa/sarja, yhteensä kuitenkin enintään 30 kuvaa. Samalla kuvalla tai sen rinnakkaisruudulla voi osallistua vain yhteen sarjaan.

A: Kasvit ja sienet

Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia kasveja ja sieniä yms. tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla. Koristekasveja ei tulkita luonnonvaraisiksi.

B: Linnut

Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia lintuja tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

C: Maisemat

Sarjaan voi osallistua maisemakuvilla, joissa pääosassa on suomalainen luonto.

D: Nisäkkäät

Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia nisäkkäitä tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla. Luonnonvaraisiksi tulkitaan myös ihmisen vaikutuspiirissä olevat/olleet, mutta vapaasti kulkevat, kuten villiminkki tai poro.

E: Muut eläimet

Sarjaan voi osallistua muihin sarjoihin kuulumattomilla suomalaisia luonnonvaraisia eläimiä, kuten hyönteisiä ja muita selkärangattomia, kaloja, sammakkoeläimiä ja matelijoita tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

F: Taidetta luonnosta

Arvostelussa kiinnitetään erityistä huomiota ilmaisuun, luovuuteen ja visuaalisuuteen. Sarjaan voi osallistua mitä tahansa suomalaista luontoaihetta esittävällä kuvalla.

G: Luonto ja ihminen

Sarjaan voi osallistua luontokuvilla, jotka ilmentävät suomalaisen luonnon ja ihmisen välistä suhdetta.

H: Nuoret, v. 1999–2009 syntyneet 

Sarjaan voi osallistua kaikilla suomalaista luontoa esittävillä kuvilla.

I: Sininen ja valkoinen 

Erikoissarja Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Suomen Rahapaja Oy:n muotoilija suunnittelee sarjan voittajakuvan pohjalta 10 € ja 20 € nimellisarvoisen hopeisen juhlarahan sekä 2 € erikoisrahan designin. Sarjaan voi osallistua kaikilla suomalaista luontoa esittävillä kuvilla. Tässä sarjassa on muita sarjoja suurempi vapaus kuvankäsittelyyn ja kuvausaikaan. Tärkeintä on sinivalkoinen tunnelma, joka voi syntyä muustakin kuin väreistä.

 

Vuoden Luontokuva 2017 -kilpailun palkinnot

 • Pääpalkinto 8 000 euroa.
 • Muut sarjavoittajat á 1000 euroa.
 • Sininen ja valkoinen -sarjan voittaja saa lisäksi omat prof-laatuiset kappaleet voittajakuvasta suunniteltavista ja lyötävistä juhlarahoista ja erikoisrahasta.
 • Sarjojen 2. sijat á 300 euroa
 • Vuoden Luontokuvat 2017 -näyttelykokonaisuuteen valitut kuvat palkitaan kunniakirjalla.
 • Kilpailussa voidaan jakaa myös muita palkintoja/erikoispalkintoja.
 • Kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden yhteisarvo on noin 25 000 euroa.

 

Osallistumisoikeus

 • Kilpailu on avoin kaikille asuinpaikasta ja kansalaisuudesta riippumatta.
 • Kilpailuun voi osallistua vain osallistujan itsensä Suomessa 1.1.2015–31.12.2016 kuvaamilla luontokuvilla. Sininen ja valkoinen -sarjassa sallittu kuvausaika on koko itsenäisyyden aika (6.12.1917–)

E-sarjassa (Muut eläimet) on sallittua selkärangattomien pienimuotoinen siirtäminen (ei kuitenkaan purkkiin, akvaarioon, terraarioon tai muuhun liikkumista rajoittavaan tilaan).

G-sarjaa (Luonto- ja ihminen) lukuun ottamatta kuvissa esiintyvät luonnonvaraiset eläimet eivät saa olla vangittuja, eikä eläimiä saa ottaa kiinni ja siirtää kuvaustilannetta varten.

Kuvaajan on viimeistään originaalitiedostoja pyydettäessä kerrottava mahdollisesta vangitsemisesta G-sarjassa samoin kuin E-sarjassa mahdollisesta siirtämisestä (tuomaristo arvioi tapauskohtaisesti asian vaikutuksen kuvaan).

Kilpailijan tulee noudattaa Vuoden Luontokuva 2017 -kilpailun kaikkia sääntöjä. Kilpailija sitoutuu pitämään kilpailun tuloksen salassa viralliseen julkistamiseen saakka.

 

Osallistumismaksut ja maksaminen – viimeistään 2.2.2017

Osallistumismaksu sisältää osallistumisoikeuden kaikkiin kahdeksaan avoimeen sarjaan. Nuorten sarja ja Sininen ja valkoinen -sarja ovat maksuttomia kaikille 1999 - 2009 -syntyneille.

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenet:

 • Jäsenen osallistumismaksu on 15 euroa. Viimeinen maksupäivä 2.2.2017.
 • Yhdistyksen vuoden 2017 jäsenmaksu tulee olla maksettu 2.2.2017 mennessä. Vuonna 2017 liittyneiden jäsenmaksu tulee olla maksettu 28.2.2017 mennessä.

 

Jos et ole vielä jäsen, jäseneksi voit liittyä: www.luontokuva.org

Ei-jäsen:

 • Osallistumismaksu on 25 euroa.

 

Maksa viimeistään 2.2.2017 mennessä!

Osallistumismaksu Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kilpailutilille:

FI49 5282 0120 1305 03

 • Käytä viitenumerona rekisteröitymisen yhteydessä saamaasi viitekoodia.
 • Jos et ole saanut viitekoodia (esim. häiriön vuoksi), älä kirjoita mitään viitekenttään vaan kirjoita viestikenttään: VLK 2017/osallistujan nimi ja asuinpaikkakunta. 

SLV:n jäsen, maksa vuoden 2017 jäsenmaksu sen omalla viitenumerolla jäsenmaksutilille:

FI60 8000 1001 7646 62

(Jäsenmaksulaskut postitetaan tammikuussa)

 

Kilpailukuvien säätömahdollisuudet

 • Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla tiedostoilla, myös diat ja negatiivit vain digitoituina.
 • Kuvaaja vastaa kilpailutiedostojen teknisestä toimivuudesta.
 • Kuva-alan muoto on vapaa ja kuva voi olla rajattu (pisimmäksi jäävä sivu 1920 pikseliin asti). Kuvan kääntäminen (esim. 90 °, peilikuvaksi tai ylösalaisin) on sallittua.
 • Tiedostosta voi tehdä myös mustavalkoisen tai sävytoonatun (esim. seepia) kilpailukuvan.

 

HUOM! SININEN JA VALKOINEN -SARJAA EIVÄT KOSKE KUVANKÄSITTELYN RAJOITUKSET (joita alla), VAAN KUVAN TEKNINEN KÄSITTELY ON TÄSSÄ SARJASSA VAPAATA KUVAYHDISTELMIÄ MYÖTEN.

 

 • Kilpailuun ei voi osallistua fotomontaaseilla (C- ja F-sarjan poikkeukset jäljempänä), trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla, kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla, myös päällekkäisvalotukset ovat kiellettyjä (C- ja F-sarjan poikkeukset jäljempänä).
 • Kameran yhdeksi tiedostoksi tuottama HDR (dynamiikan laajennus) on sallittu kaikissa sarjoissa.
 • Kennon pölystä johtuvat jäljet saa poistaa. Sävy- ja valoisuussäädöt, kohinanpoisto, terävöitykset, lievät pehmennykset yms. ovat sallittuja. Nämä säädöt voi tehdä kohtuutta käyttäen myös kuvan osa-alueille, mutta osa-aluesäädöt eivät saa peittää/häivyttää näkymättömiin kuvan yksittäisiä elementtejä.
 • Linssien vasta- tai sivuvalosta johtuvat heijastumat voi poistaa kohtuutta käyttäen, tummentamalla, vaalentamalla, tai väriä muuttamalla, mutta sisältöä ei saa kopioda muualta heijastuksen paikalle (esimerkiksi kloonityökalua käyttäen).
 • Objektiiveista johtuvia linssivääristymiä, kuten ns. tynnyrivääristymiä, voi kuvankäsittelyssä kohtuullisesti suoristaa siten, että kuva vastaa paremmin todellisuutta.
 • Lopputuloksen tulee kohtuudella ilmentää nähtyä kuvaustilannetta tai sen tunnelmaa, eikä kuvaa saa muuttaa selkeästi totuuden vastaiseksi (esimerkiksi muuttamalla päivä yöksi, raa'an marjan väri kypsäksi tai sulkimen pysäyttämä liike epäteräväksi).
 • Kuviin ei saa lisätä kehyksiä, vesileimaa, tekstiä, kuvaajan tai kuvan nimeä, logoa tms.
 • C-sarjassa (Maisemat) ja F-sarjassa (Taidetta luonnosta) kuvat saavat muista sarjoista poiketen olla seuraavasti yhdistettyjä, kunhan latauksen yhteydessä asia on kuvakohtaisesti mainittu:
  • Panoraama, kuvat liitetään esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmalla toisiinsa laajemman jatkuvan kuva-alueen saamiseksi.
  • Dynamiikan laajennus (HDR), samasta kohteesta eri valotuksilla otetut kuvat yhdistetään kuvankäsittelyssä suuremman sävytoistoalueen saamiseksi.
  • Terävyysalueen laajennus (focus stacking), samasta kohteesta eri tarkennuksilla otetut kuvat yhdistetään kuvankäsittelyssä suuremman syväterävyyden aikaansaamiseksi.
  • Päällekkäisvalotus, joka tehdään kameralla (ei kuvankäsittelyohjelmassa).
 • Panoraama on sallittu myös G-sarjassa (Luonto ja ihminen).

Yhdistelmissä kaikkien kuvien tulee olla otettu 12 tunnin sisällä. Jos panoraamakuvassa on eläimiä, sama eläinyksilö ei saa toistua useampaan kertaan eivätkä muutkaan eläimet saa olla oleellisesti eri lailla kuin olivat yhtä aikaa. (Esimerkiksi sellainen yhdistelmä on kielletty, jossa maiseman toiseen laitaan ensin kuvataan jänis ja sitten kuvakokonaisuuteen yhdistetään toiseen laitaan myöhemmin ilmestynyt toinen jänis tai muu eläin).

 

Kilpailutiedoston koko ja nimeäminen

 • Kilpailukuvan koko: pienennä/tallenna kuva jpg-kuvaksi siten, että sen pisin sivu on 1920 pikseliä (leveys tai korkeus).
 • Tallenna kuva mahdollisimman hyvällä jpg-laadulla, kuitenkin enintään 5 megaiseksi. Kaikki normaalit väriprofiilit käyvät (kuten sRGB tai Adobe RGB).
 • Latausohjelma nimeää rekisteröintitietojen ja latauskenttään annettavien tietojen perusteella ladattavan kuvan automaattisesti kilpailutarkoitukseen (tiedostonimeä ei siis tarvitse itse muokata, se voi olla esimerkiksi alkuperäinen img12345.jpg).

Kilpailun järjestäjä vaihtaa ennen tuomarointia kuvaajan nimen vain järjestäjien tiedossa olevaksi koodiksi sekä poistaa kuvan metatiedot, jotta kuvaaja ei ole tuomarointitilanteissa kuvatiedoista tunnistettavissa.

 

Originaalitiedosto

Kilpailuun ei lähetetä kilpailukuvien originaalitiedostoja, dioja eikä negatiiveja. Ne pyydetään erikseen kilpailun finalistikuvista, ja voidaan pyytää muista painokäyttöön tarvittavista kuvista. Kilpailijan tulee toimittaa kameran tuottama originaali kolmen (3) viikon kuluessa toimituspyynnön lähettämisestä.

Sallituissa yhdistelmissä (kuten focus-stacking/terävyysalueen laajennus) originaaliksi riittää sarjan ensimmäinen ja viimeinen kuva.

Originaalitiedostolla tarkoitetaan alkuperäistä kameran tuottamaa muokkaamatonta tiedostoa kuten raw, dng, jpg, CR2, NEF jne. (Esimerkiksi sellainen tiedosto, joka on käännetty dng-muotoon jostain muusta muodosta muistikortilta kopioitaessa, ei ole sallittu originaali vaan tarvitaan kameran oma tiedosto).

Originaalista rajatun kuvan pitkän sivun tulee olla, kilpailutiedoston mukaisella rajauksella ilman suurentamista (interpolointia), vähintään 1920 pikseliä. Alkuperäistä kuvaa saa siis rajata vain sen verran, että tämä sääntö täyttyy. Säännöllä varmistetaan muun muassa, että kuvan pikselimäärä riittää painotarkoituksiin.

 

Julkistaminen ja julkaisukorvaukset

Kilpailun kaikki tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan Vuoden Luontokuva -tapahtumassa lauantaina 21.10.2017 Finlandia-talolla, mutta Suomen Rahapaja Oy:n lyömien juhlarahojen ja erikoisrahan lanseeraus ja julkaisu voivat tapahtua jo tätä aikaisemmin.

 • Kaikki palkitut kuvat julkaistaan Vuoden Luontokuvat 2017 -kirjassa. Lisäksi kirjassa julkaistaan myös kilpailun muuta parhaimmistoa kuvaajan suostumuksella. (Kuvaaja voi antaa jo rekisteröinnin yhteydessä yleissuostumuksen kuviensa käyttöön).
 • Kirjassa julkaistavista kuvista maksetaan kuvaajalle kaikkia painoksia ja laitoksia koskeva kertakorvaus (kansi 100 euroa, palkitut kuvat 80 euroa/kuva, muut kuvat 60 euroa/kuva). Lisäksi jokainen kuvansa kirjaan saanut, saa yhden Vuoden Luontokuvat 2017 -kirjan.
 • Kilpailukuvia voidaan julkaista kuvaajan suostumuksella mahdollisessa Luontokuvat 2018-kalenterissa (korvaus 80 euroa/kuva + kalenteri).

 

Kuvien tuomarointi

Kilpailun tuomaristo julkistetaan 31.5.2017 mennessä osoitteessa: www.vuodenluontokuva.fi.

 • Tuomariston päätöksistä ei voi valittaa.
 • Kilpailun järjestäjä voi hylätä kilpailijan, joka on toiminut näiden sääntöjen vastaisesti (esim. laiminlyönyt osallistumismaksun).
 • Originaalit tarkistaa ensin kilpailun järjestäjän nimeämä toimikunta. Lopullisen päätöksen kuvan hylkäämisestä kilpailusääntöjen vastaisena tekee tuomaristo, joka täten kantaa vastuun sääntöjen noudattamisesta. Toimikunnan sääntöjen vastaiseksi epäilemän kuvan hyväksyminen kilpailuun mukaan edellyttää tuomariston yksimielistä päätöstä.

 

Kuvaajan vastuu ja kilpailurajoitukset

 1. Kuvaajalla tulee olla täydet oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen. Kuvaaja vastaa, että kuvassa näkyvät tunnistettavissa olevat henkilöt ovat antaneet suostumuksensa kuvan julkaisemiseen, jos kuva on otettu muualla kuin julkisella paikalla.
 2. Kuvat tai niiden samassa kuvaustilanteessa syntyneet rinnakkaisruudut eivät saa olla aikaisemmin muissa koti- tai ulkomaisissa kilpailuissa palkittuja lukuun ottamatta kerhojen/yhteisöjen pienimuotoisia sisäisiä kilpailuja, jotka on pidetty ennen Vuoden Luontokuva -kilpailun viimeistä jättöpäivää.
 3. Kilpailukuvilla ja rinnakkaisruuduilla ei saa samanaikaisesti osallistua muihin suomalaisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan yleisölle ennen 31.10.2017. Kansainvälisiin ulkomaisiin kilpailuihin voi samanaikaisesti osallistua, mutta jos kuvaaja saa tiedon menestymisestä ennen Vuoden Luontokuva -kilpailun viimeistä jättöpäivää (31.1.2017), kuvalla tai sen rinnakkaisruudulla ei saa osallistua Vuoden Luontokuva -kilpailuun (jo ladattu/lähetetty kuva on poistettava).
 4. Kilpailun järjestäjä voi sulkea ilmeisen vilpin tehneen kilpailijan pois kilpailusta määräajaksi.

 

Järjestäjän vastuu ja oikeudet

Kilpailun järjestäjä sitoutuu käsittelemään kilpailuun toimitettuja tiedostoja huolellisesti, mutta ei vastaa järjestäjän käyttämän kolmannen osapuolen aiheuttamista vaurioista. Järjestäjällä on oikeus tallentaa kuvat kilpailun tuomarointia ja sääntöjen mukaisia käyttötarkoituksia varten.

Palkitut kuvat:

Kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää palkittuja kuvia (vähintään 40) veloituksetta suomalaista luonnonkuvausta edistävissä tarkoituksissa, kuten Vuoden Luontokuvat -näyttelyissä, Luontokuva-lehdessä ja kuvaesitysohjelmissa sekä Vuoden Luontokuvat -kirjan ja kilpailun markkinoinnissa Suomessa ja ulkomailla.

Järjestäjällä on oikeus luovuttaa palkittuja kuvia tai niistä tehtyjä näyttelyitä tai kuvaesitysohjelmia Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n yhteistyökumppaneille tai kilpailun sponsoreille kilpailun esittelyä edistävään tarkoitukseen Suomessa ja ulkomailla.

Osallistumalla erikoissarjaan (I) Sininen ja valkoinen kuvaaja antaa suostumuksensa, että voittajakuvasta tehtävän designin pohjalta lyödään edellä mainitut juhlarahat ja erikoisraha ja varataan oikeudet niihin. Suomen Rahapajalla on oikeus tehdä kuvaan sen käyttöä varten tarvittavat muutokset.

Palkitsemattomat kuvat:

Järjestäjä voi käyttää palkitsemattomia kuvia vain kuvaajan suostumuksella. Kuvaaja voi antaa rekisteröinnin yhteydessä yleissuostumuksen kuviensa käyttöön. Kuvaaja voi kuitenkin vielä kuvien latauksen/lähettämisen yhteydessä poistaa haluamiensa yksittäisten kuvien osalta suostumuksensa. Kaikkia muita yleissuostumuksen piirissä olevia kuvia kilpailun järjestäjä saa korvauksetta käyttää Vuoden Luontokuva -multimediaohjelmissa, kilpailuun liittyvissä kuvaesityksissä yhdistyksen (SLV) Talvi- ja Syyspäivillä sekä Vuoden Luontokuva-tapahtumissa. Luontokuva-lehdessä julkaistuista palkitsemattomista kuvista maksetaan 40 euron korvaus.

Kilpailun järjestäjällä on oikeus käsitellä kuvaa esitys- ja ilmaisuyhteyden edellyttämällä tavalla sekä rajata kuva käytetyn formaatin mukaiseksi. Kuvaajan nimi ilmoitetaan mahdollisuuksien mukaan käytön yhteydessä. Kilpailukuvien käyttöä hallinnoi Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kokonaan omistama Kustannus Oy Luonnonkuvaaja.

 

Kilpailukuvien toimitus

Erillistä osallistumislomaketta ei täytetä, vaan tarvittavat tiedot kirjautuvat latauksen yhteydessä.

Kilpailuun voi osallistua vain sähköisesti. Kilpailutiedostojen latauksen yhteydessä kuvaaja hyväksyy ja sitoutuu noudattamaan kilpailun sääntöjä rekisteröintivaiheessa annettavalla sähköisellä vahvistuksella.

 

Kuvien lataaminen netissä:

Lataussivusto: www.vuodenluontokuva.fi/lataus

Sähköinen lataussivusto sulkeutuu tiistaina 31.1.2017 klo 23.59.

Lisätiedot

Lähetä tiedustelut sähköpostitse: vlk@luontokuva.org

 

2017 > Säännöt