Vuoden Luontokuva 2014 säännöt


Lataa kilpailukuvasi 16.12.2013 - 27.1.2014
 

Vuoden Luontokuva 2014 –kilpailu.
Pysäyttävä hetki suomalaisessa luonnossa.

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, nyt 34. kerran. Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto. Arvostelussa kiinnitetään huomiota myös ilmaisuun ja luovuuteen.
Vuoden Luontokuva 2014 -kilpailussa on kahdeksan yksittäiskuvien sarjaa, joista kustakin valitaan yksi sarjavoittaja. Näistä sarjavoittajista yksi palkitaan Vuoden Luontokuva 2014 -pääpalkinnolla. Kilpailussa palkitaan lisäksi 32 yksittäiskuvaa kunniamaininnalla. Nämä 40 palkittua kuvaa muodostavat vuoden ajan ympäri Suomea kiertävän Vuoden Luontokuvat 2014 -näyttelykokonaisuuden. Kilpailussa jaettavien palkintojen ja palkkioiden yhteisarvo on yli 20 000 euroa.
 

Sarjat

Seitsemän avointa sarjaa (A-G): kilpailun kuvausajan päättyessä (31.12. 2013) vähintään 18 vuotta täyttäneet.
Yksi sarja nuorille (H): kilpailun kuvausajan päättyessä (31.12.2013) 7-17 vuotiaat.

 A: Kasvit ja sienet

Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia kasveja ja sieniä yms. tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

 B: Linnut

Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia lintuja tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

C: Maisemat

Sarjaan voi osallistua maisemakuvilla, joissa pääosassa on suomalainen luonto.

D: Nisäkkäät

Sarjaan voi osallistua suomalaisia luonnonvaraisia nisäkkäitä tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.  

E: Muut eläimet

Sarjaan voi osallistua muihin sarjoihin kuulumattomilla suomalaisia luonnonvaraisia eläimiä, kuten hyönteisiä ja muita selkärangattomia, kaloja, sammakkoeläimiä ja matelijoita tai niihin liittyviä aiheita esittävillä kuvilla.

 F: Taidetta luonnosta

Arvostelussa kiinnitetään erityistä huomiota ilmaisuun, luovuuteen ja visuaalisuuteen. Sarjaan voi osallistua mitä tahansa suomalaista luontoaihetta esittävällä kuvalla.

G: Luonto ja ihminen

Sarjaan voi osallistua luontokuvilla, jotka ilmentävät suomalaisen luonnon ja ihmisen välistä suhdetta.

 H: Nuoret, v.1996 - 2006 syntyneet

Sarjaan voi osallistua kaikilla suomalaista luontoa esittävillä kuvilla.

Luonnonvaraisiksi tulkitaan myös ihmisen vaikutuspiirissä olevat/olleet, mutta vapaasti kulkevat, kuten poro tai villiminkki.
 
Avoimiin sarjoihin voi lähettää seitsemän (7) kuvaa/sarja, yhteensä kuitenkin enintään 25 kuvaa.
Nuori voi osallistua omaan sarjaansa enintään seitsemällä (7) kuvalla.
Samalla kuvalla tai sen rinnakkaisruudulla voi osallistua vain yhteen sarjaan.


Vuoden Luontokuva 2014 palkinnot - 12 000 euroa verovapaana

¤ Pääpalkinto 5 000 euroa.
¤ Muut sarjavoittajat á 1000 euroa.
¤ Vuoden Luontokuvat 2014 -näyttelykokonaisuuteen valitut kuvat palkitaan kunniakirjalla.
¤ Kilpailussa voidaan jakaa myös muita palkintoja/erikoispalkintoja.

 

Osallistumismaksut

Avoimet sarjat (A-G):

Osallistumismaksu sisältää osallistumisoikeuden kaikkiin seitsemään sarjaan.

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenet:
(Jos et ole vielä jäsen, jäseneksi voit liittyä: www.luontokuva.org/index.php/yhdistys/liity-jaeseneksi)

Netissä lataamalla jäsenen osallistumismaksu on 15 euroa (maksettava viimeistään 31.1.2014).
Postitse lähetettäessä jäsenen osallistumismaksu on 25 euroa (maksettava viimeistään 31.1.2014).

Vuoden 2014 jäsenmaksu tulee olla maksettu 28.2.2014 mennessä. (Vanhoille jäsenille jäsenmaksulomake lähetetään tammikuun aikana, uusille jäsenille  helmikuun puoliväliin mennessä).
 
Ei-jäsen:
Netissä lataamalla osallistumismaksu on 25 euroa (maksettava viimeistään 31.1.2014).
Postitse lähetettäessä osallistumismaksu on 40 euroa (maksettava viimeistään 31.1.2014).
 
Nuorten sarja (H):

Nuorille netissä ja postitse maksuton (0 euroa).

 

Osallistumisoikeus

¤ Kilpailu on avoin kaikille asuinpaikasta ja kansalaisuudesta riippumatta.

¤ Kilpailuun voi osallistua vain osallistujan itsensä Suomessa 1.1.2012 - 31.12.2013 kuvaamilla luontokuvilla.

¤ B-, D- ja E-sarjojen kuvissa esiintyvät luonnonvaraiset eläimet eivät saa olla vangittuja, eikä eläimiä saa ottaa kiinni ja siirtää kuvaustilannetta varten. Muissakin sarjoissa kuvaajan on viimeistään originaalitiedostoja pyydettäessä kerrottava mahdollisesta vangitsemisesta /siirtämisestä (tuomaristo arvioi tapauskohtaisesti asian vaikutuksen kuvaan).

Kilpailijan tulee noudattaa Vuoden Luontokuva 2014 -kilpailun kaikkia sääntöjä. Kilpailija sitoutuu pitämään kilpailun tuloksen salassa viralliseen julkistamiseen saakka.

 

Kilpailukuvat

Osallistu tiedostoilla

¤ Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla tiedostoilla, myös diat ja negatiivit vain digitoituina.

¤ Kuvaaja vastaa kilpailutiedostojen teknisestä toimivuudesta.

¤ Kuva-alan muoto on vapaa ja kuva voi olla rajattu (pisimmäksi jäävä sivu 1920 pikseliin asti).

¤ Tiedostosta voi tehdä myös mustavalkoisen tai sävytoonatun  (esim. seepia) kilpailukuvan.

¤ Kilpailuun ei voi osallistua fotomontaaseilla (C- ja F-sarjan poikkeukset jäljempänä), trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla.

¤ Kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla, myös päällekkäisvalotukset ovat kiellettyjä (C- ja F-sarjan poikkeukset jäljempänä).  

¤ Kameran yhdeksi tiedostoksi tuottama HDR (dynamiikan laajennus) on sallittu kaikissa sarjoissa.
 
¤ Kennon pölystä johtuvat jäljet saa poistaa. Sävy- ja valoisuussäädöt, kohinanpoisto, terävöitykset, lievät pehmennykset yms. ovat sallittuja. Nämä säädöt voi tehdä kohtuutta käyttäen myös kuvan osa-alueille, mutta osa-aluesäädöt eivät saa peittää/häivyttää näkymättömiin kuvan yksittäisiä elementtejä. Lopputuloksen tulee kohtuudella ilmentää nähtyä kuvaustilannetta tai sen tunnelmaa, eikä kuvaa saa muuttaa selkeästi totuuden vastaiseksi (esimerkiksi muuttamalla päivä yöksi, raa'an marjan väri kypsäksi tai sulkimen pysäyttämä liike epäteräväksi). Kuviin ei saa lisätä kehyksiä, vesileimaa tms.
 
¤ C-sarjassa (Maisemat) ja F-sarjassa (Taidetta luonnosta) kuvat saavat muista sarjoista poiketen olla seuraavasti yhdistettyjä:

-    panoraama, kuvat liitetään esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmalla toisiinsa laajemman jatkuvan kuva-alueen saamiseksi.

-    dynamiikan laajennus (HDR), samasta kohteesta eri valotuksilla otetut kuvat yhdistetään kuvankäsittelyssä suuremman sävytoistoalueen saamiseksi.

-    terävyysalueen laajennus (focus stacking), samasta kohteesta eri tarkennuksilla otetut kuvat yhdistetään kuvankäsittelyssä suuremman syväterävyyden aikaansaamiseksi.

Yhdistelmissä kaikkien kuvien tulee olla otettu 12 tunnin sisällä. Jos panoraamakuvassa on eläimiä, sama eläinyksilö ei saa toistua useampaan kertaan eikä muutkaan eläimet saa olla oleellisesti eri lailla kuin olivat yhtä aikaa. (Esimerkiksi kielletty on yhdistelmä, jossa maiseman toiseen laitaan ensin kuvataan jänis ja sitten kuvakokonaisuuteen yhdistetään toiseen laitaan myöhemmin ilmestynyt toinen jänis tai muu eläin).

Kilpailutiedoston koko ja nimeäminen

¤ Kilpailukuvan koko: pienennä/tallenna kuva jpg-kuvaksi siten, että sen pisin sivu on 1920 pikseliä (leveys tai korkeus).

¤ Tallenna kuva mahdollisimman hyvällä jpg-laadulla, kuitenkin enintään 5 megaiseksi. Kaikki normaalit väriprofiilit käyvät (kuten sRGB tai Adobe RGB).

¤ Latausohjelma nimeää rekisteröintitietojen ja latauskenttään annettavien tietojen perusteella ladattavan kuvan automaattisesti kilpailutarkoitukseen (eli muodostaa järjestäjille: Sarja.Kuvan numero.Kuvan nimi.Kuvaajan etunimi.Kuvaajan sukunimi).

Ladattaessa ei siis tarvitse tiedostonimeä itse oheisesti nimetä, mutta jos lähetät kuvat postitse, nimeä kuvien tiedostot itse vastaavasti: esimerkiksi: D.2.Ahma.Matti.Muttonen.
 
Kilpailun järjestäjä vaihtaa ennen tuomarointia kuvaajan nimen vain järjestäjien tiedossa olevaksi koodiksi sekä poistaa kuvan metatiedot, jotta kuvaaja ei ole tuomarointitilanteissa kuvatiedoista tunnistettavissa.
 

Originaalitiedosto

Kilpailuun ei lähetetä kilpailukuvien originaalitiedostoja, dioja eikä negatiiveja. Ne pyydetään erikseen kilpailun finalistikuvista (noin 70-100 kuvaa), ja voidaan pyytää muista painokäyttöön tarvittavista kuvista. Kilpailijan tulee toimittaa kameran tuottama originaali kolmen (3) viikon kuluessa toimituspyynnön lähettämisestä.
Originaalitiedostolla tarkoitetaan alkuperäistä kameran tuottamaa muokkaamatonta tiedostoa kuten raw, dng, jpg, CR2, NEF jne.  (Esimerkiksi sellainen tiedosto, joka on käännetty dng-muotoon jostain muusta muodosta muistikortilta kopioitaessa, ei ole sallittu originaali vaan tarvitaan kameran oma tiedosto).

Originaalista rajatun kuvan pitkän sivun tulee olla, kilpailutiedoston mukaisella rajauksella ilman suurentamista (interpolointia), vähintään 1920 pikseliä. Alkuperäistä kuvaa saa siis rajata vain sen verran, että tämä sääntö täyttyy. Säännöllä varmistetaan mm, että kuvan pikselimäärä riittää painotarkoituksiin.
 

Julkistaminen ja tuotteet

¤ Kilpailun tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -tapahtumassa syksyllä 2014.
¤ Kaikki palkitut kuvat julkaistaan Vuoden Luontokuvat 2014 -kuvateoksessa. Lisäksi kirjassa julkaistaan myös kilpailun muuta parhaimmistoa kuvaajan suostumuksella. Kirjassa julkaistavista kuvista maksetaan kuvaajalle kaikkia painoksia ja laitoksia koskeva kertakorvaus (palkitut kuvat 80 euroa/kuva, muut kuvat 60 euroa/kuva). Lisäksi jokainen kuvansa kirjaan saanut, saa yhden Vuoden Luontokuvat 2014 -kirjan.

¤ Kilpailukuvia voidaan julkaista kuvaajan suostumuksella mahdollisessa Luontokuvat 2015-kalenterissa. Näistä korvauskäytäntö sovitaan erikseen.

¤ Ilman palkintoa jääneiden kilpailukuvien käyttö Luontokuva-lehdessä korvataan Vuoden Luontokuvat 2014 -kirjalla. Myös näihin pyydetään erikseen kuvaajan suostumus.
 

Kuvien tuomarointi

¤ Kilpailun tuomaristo julkistetaan 31.5.2014 mennessä osoitteessa: www.vuodenluontokuva.fi.
¤ Tuomariston päätöksistä ei voi valittaa.
¤ Kilpailun järjestäjä voi hylätä kilpailusääntöjen vastaisen kuvan - tai kilpailijan, joka on toiminut näiden sääntöjen vastaisesti.


Kuvaajan vastuu

¤ Kuvaajalla tulee olla täydet oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen. Kuvaaja vastaa, että kuvassa näkyvät tunnistettavissa olevat henkilöt ovat antaneet suostumuksensa kuvan julkaisemiseen,  jos kuva on otettu muualla kuin julkisella paikalla.

¤ Kuvat tai niiden samassa kuvaustilanteessa syntyneet rinnakkaisruudut eivät saa olla aikaisemmin muissa kilpailuissa palkittuja lukuun ottamatta kerhojen/yhteisöjen pienimuotoisia sisäisiä kilpailuja.

¤ Kilpailukuvilla ja rinnakkaisruuduilla ei saa samanaikaisesti osallistua muihin suomalaisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan yleisölle ennen 31.10.2014.

Jos kilpailukuvalla osallistuu  samanaikaisesti ulkolaiseen/kansainväliseen kilpailuun ja kuvaaja saa tiedon menestymisestä ennen Vuoden Luontokuva -kilpailun viimeistä jättöpäivää (27.1.2014), kuvalla tai sen rinnakkaisruudulla ei saa osallistua Vuoden Luontokuva -kilpailuun (jo ladattu/lähetetty kuva on poistettava kilpailusta).

¤ Kilpailun järjestäjä voi sulkea ilmeisen vilpin tehneen kilpailijan pois kilpailusta määräajaksi.
 

Järjestäjän vastuu ja oikeudet

Kilpailun järjestäjä sitoutuu käsittelemään kilpailuun toimitettuja tiedostoja ja tallenteita huolellisesti, mutta ei vastaa esim. postin tai järjestäjän käyttämän kolmannen osapuolen aiheuttamista vaurioista. Kilpailuun toimitettuja CD/DVD-levyjä/muistitikkuja ei palauteta (vaan hävitetään asianmukaisesti). Järjestäjällä on oikeus tallentaa kuvat kilpailun tuomarointia ja sääntöjen mukaisia käyttötarkoituksia varten. Kuvien mahdollisesta sääntöjen ulkopuolisesta käytöstä on pyydettävä ennakkoon lupa kuvaajalta.

Palkitut kuvat:

Kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää palkittuja kuvia (40) veloituksetta suomalaista luonnonkuvausta edistävissä tarkoituksissa, kuten Vuoden Luontokuvat -näyttelyissä ja kuvaesitysohjelmissa sekä Vuoden Luontokuvat -kirjan ja kilpailun markkinoinnissa.

Järjestäjällä on oikeus luovuttaa palkittuja kuvia tai niistä tehtyjä näyttelyitä tai kuvaesitysohjelmia yhdistyksen (SLV) yhteistyökumppaneille tai kilpailun sponsoreille kilpailun esittelyä edistävään tarkoitukseen.

Palkittuja kilpailukuvia voidaan kuvaajalta erikseen pyydettävällä suostumuksella käyttää myös kaupallisissa tuotteissa, jolloin kuvaajalle maksetaan erikseen sovittava korvaus.

Palkitsemattomat kuvat:

Jos kuvaaja ei erikseen kiellä, kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää myös palkitsemattomia semifinalisti- ja muita kuvia Vuoden Luontokuva -kuvaesitysohjelmissa. Näistä ei pystytä maksamaan korvausta. Kuvaaja voi kieltää palkitsemattomien kuviensa käytön rekisteröinnin yhteydessä tai osallistumislomakkeella.
 
Muuhun kuin yllämainittuihin tarkoituksiin pyydetään erikseen kuvaajan suostumus.
Kilpailun järjestäjällä on oikeus käsitellä kuvaa esitys- ja ilmaisuyhteyden edellyttämällä tavalla sekä rajata kuva käytetyn formaatin mukaiseksi. Kuvaajan nimi ilmoitetaan mahdollisuuksien mukaan käytön yhteydessä. Kilpailukuvien käyttöä hallinnoi Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kokonaan omistama Kustannus Oy Luonnonkuvaaja.
 

Kilpailukuvien toimitus/osallistumislomake

Kaikkiin sarjoihin voi osallistua joko sähköisesti netissä tai postitse. Sähköisesti kilpailukuvan lähettävä kuvaaja hyväksyy ja sitoutuu noudattamaan kilpailun sääntöjä rekisteröintivaiheessa annettavalla sähköisellä vahvistuksella. Sähköisesti kuvansa toimittavat eivät täytä erillistä osallistumislomaketta, vaan tarvittavat tiedot kirjataan latauksen yhteydessä.
Postitse kilpailukuvansa lähettävän on liitettävä mukaan allekirjoitettuna osallistumislomake: VLK2014_Osallistumislomake_jos_postitse.rtf

 

Maksaminen

(Huom. nuorille  ilmainen)
Netissä lataamalla osallistuvat:
Maksa osallistumismaksu  (jäsenet: 15 euroa, ei-jäsenet 25 euroa) 31.1.2014 mennessä Suomen Luonnonvalokuvaajien kilpailutilille: FI49 5282 0120 1305 03
¤ Jos maksaja on sama kun kilpailuun osallistuja, laita viitenumeroksi 20145.
¤ Jos maksaja on eri, esim. yritys tai puoliso, älä laita viitettä lainkaan vaan viestikenttään: VLK 2014 / oma nimesi ja asuinpaikkakunta
 
Postitse kuvansa lähettävät:
¤ Maksa osallistumismaksu  (jäsenet 25 euroa, ei-jäsenet 40 euroa) 31.1.2014 mennessä Suomen Luonnonvalokuvaajien kilpailutilille: FI49 5282 0120 1305 03
¤ Jos maksaja on sama kun kilpailuun osallistuja, laita viitenumeroksi 20145.
¤ Jos maksaja on eri, esim. yritys tai puoliso, älä laita viitettä lainkaan vaan viestikenttään: VLK 2014 / oma nimesi ja asuinpaikkakunta
¤ Osallistumismaksun voi omalla vastuulla lähettää myös kuvien ja osallistumislomakkeen mukana.

Uudet jäsenet

¤ Täytä jäsenhakemuslomake: www.luontokuva.org/index.php/yhdistys/liity-jaeseneksi
¤ Jäsenmaksu 2014 (55 e tai perhejäsen 27 e) ja liittymismaksu (25 e) laskutetaan erikseen helmikuun puoliväliin mennessä ja se tulee olla maksettu 28.2.2014 mennessä.
 

Kuvien lataaminen netissä:

Lataussivusto: osallistu.vuodenluontokuva.fi
Sähköinen lataussivusto sulkeutuu maanantaina 27.1.2014 klo 23.59.
 

Toimitus postitse CD/DVD:llä tai muistitikulla:

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry
Soukkiontie 2
04740 SÄLINKÄÄ
Viimeinen postileiman päivä on maanantai 27.1.2014.
 

Lisätiedot

Sähköpostikyselyt: vlk @ luontokuva.org
Puh. 045 672 3003 (arkisin klo 9-16, järjestösihteeri Kari Niemeläinen)
 
Tästä pääset rekisteröitymään ja lataamaan kuviasi:

>

 
2014 > Säännöt